Portada

Andratx estrena el reciclatge de matèria orgànica

El nou contenidor per a la recollida orgànica serà de color marró, i en ell s'haurà de tirar tot el que s'acabi convertint en biogàs o en fertilitzant

El nou servei de recollida selectiva de matèria orgànica comença a funcionar al municipi a partir d’avui divendres.

Aquest divendres 25 de maig l’Ajuntament d’Andratx posa en marxa, mitjançant el departament de Medi ambient, una nova fracció dins del seu sistema de recollida selectiva. Es tracta de la matèria orgànica, una recollida de residus purament biodegradables i que a partir d’aquest cap de setmana engegaran els comerços que s’han adherit aquest any al Programa d’Inspecció Tècnica de Residus.

Actualment, una part molt important dels residus que es generen i que van a parar als abocadors està constituïda per matèria orgànica, i la seva separació a partir d’ara pot suposar “un estalvi important per a les arques municipals gràcies a la reducció en el cost de la crema de residus”, segons afirma Estefanía Gonzalvo, regidora d’Economia i de Medi Ambient.

Gonzalvo ha destacat també l’important benefici que té en l’àmbit mediambiental, ja que “la matèria orgànica és perfectament útil per a la generació de biogàs i compostatge”.

Un objectiu més del departament en el seu afany per millorar el sistema de recollida en el municipi, ja sigui a títol individual o per als comerços locals, però que, com destaca Gonzalvo, “requereix també de la voluntat ciutadana”. En aquest sentit, a més de la distribució dels nous contenidors als comerços, recentment s’han dut a terme tasques de formació per aquells que vulguin dur a terme aquest tipus de reciclatge, perquè “el repte per als ciutadans no consisteix només en reciclar, sinó també a saber com fer-ho”.

El nou contenidor per a la recollida orgànica serà de color marró, i en ell s’haurà de tirar tot el que s’acabi convertint en biogàs o en fertilitzant. Parlem, per tant, de restes de menjar o aliments, ja siguin cuinats o no; menjar d’animals; els pòsits de cafè, resta d’infusions i borses de te; petites restes de jardineria com plantes, fulles, rams de flors o tiges; tovallons de paper usades o tacades d’oli o menjar; taps de suro, escuradents…