Opiniones

Andratx, solidari per solidaritat

No sigui cas que acabi passant com altres iniciatives similars hagudes darrerament a ca nostra, promogudes per organitzacions de les quals mai més hem sabut res, esforços de les quals encara no han arribat als damnificats

No fa falta recordar que fa uns anys vàrem ser víctimes del pitjor foc que ha patit aquesta illa. Per una negligència humana, tot val a dir-ho. Durant aquelles fatídiques setmanes, Mallorca i Espanya senceres es varen bolcar amb la nostra contrada.

Tothom que tingués una mica de sensibilitat es va poder sentir orgullós dels seus conciutadans illencs: gent de Capdepera, Sòller, Deià, Campos… molts varen venir a ajudar. Durant el foc i després. Les a vegades criticades plantades d’arbres no tan sols foren fetes per andritxols i andritxoles, estellenquins i estellenquines.

Crec que és hora de tornar – en part – el molt que vàrem rebre desinteressadament. De ben nascuts és ser agraïts , i després de veure la catàstrofe en forma de torrentada que va assotar el Llevant la setmana passada, potser ha arribat el moment d’ organitzar entre tots i totes un gran acte solidari a Ponent.

Amb una sola premissa: la seva recaptació hauria d’ anar als ajuntaments dels municipis, car són les Cases Grans les qui coneixen de primera mà les problemàtiques més urgents dels afectats.

No sigui cas que acabi passant com altres iniciatives similars hagudes darrerament a ca nostra, promogudes per organitzacions de les quals mai més hem sabut res, esforços de les quals encara no han arribat als damnificats.

Com que per a organitzar amb èxit un esdeveniment d’ aquest tipus du feina, cal un cert temps per preparar tot el que faci falta, tot implicant el màxim possible d’ associacions i col·lectius socials. Si no, oblidem la iniciativa.

Per tant, i des d’ aquesta tribuna, proposo una data: les Festes de Nadal i de Reis, quan les famílies es reuneixen i hi sol haver temps lliure per a tots. Molt humilment, també avanço una idea: no es tractaria d’organitzar un concert. El que es proposa és que totes les generacions – petits, joves , madurs i grans – tinguessin un espai solidari pel Llevant mallorquí. Tot organitzant una sèrie d’ actes infantils, lúdics, gastronòmics, culturals…i òbviament netament musicals.

Potser es podrien aprofitar esdeveniments ja existents en l’ actual format de Festes: posar una entrada simbòlica al poliesportiu els dies que es celebra el Festival de la Joventut, una Mostra de Cuina nadalenca amb els fons destinats a la catàstrofe, una ensaïmada amb xocolata calenta, esdeveniments esportius ( al municipi hi han equips de diverses modalitats, des de petanca fins a natació sincronitzada, passant pel rugbi o bàsquet i fubol/futbet )… Per acabar amb un concert, sí. Però un concert de pagament. Simbòlic. Amb la barra destinada a les víctimes.

Ignoro si és una proposta incòmode. Però de la mateixa manera que a molts ens va agradar que la resta de Mallorca es solidaritzàs amb Ponent després del devastador incendi, suposo que a més d’ un llorencí li agradaria que els habitants del Pariatge duguéssim una iniciativa solidària envers el devastat Llevant mallorquín.

BERNAT JOFRE I BONET