Les reserves hídriques de les Illes Balears se situen en el 51 %

L’estat de les reserves hídriques a les Illes Balears, el mes de juliol, ha caigut quatre punts respecte del mes anterior i s’ha situat en el 51 % de mitjana. El descens es registra a totes les illes: així, Mallorca passa del 55% al 51%; Menorca, de 60% al 55%; Eivissa, del 47% al 45%; i Formentera, del 51% al 46%. A nivell general, la situació és pitjor que fa un any quan les reserves hídriques de les illes es trobaven, de mitjana, al 57%.

De les deu unitats de demanda (UD) que hi ha a les Illes Balears, una (UD Tramuntana Nord) entra aquest mes en escenari de prealerta de sequera.

Això vol dir que, tal com estipula el Decret 54/2017 pel qual s’aprova el Pla Especial d’Actuació en Situacions d’Alerta i Eventual Sequera de les Illes Balears, cal començar a prendre una sèrie de mesures de gestió als municipis que integren la UD.

Altres cinc UD (Tramuntana Sud, Palma-Alcúdia, Migjorn, Manacor-Felanitx i Eivissa) estan a punt d’entrar en el mateix escenari que la UD Tramuntana Nord. I és que una UD entra en escenari de prealerta després de tres mesos consecutius en situació de prealerta. Aquestes UD han complert, durant el mes de juliol, el segon mes en aquesta situació. Tot indica, per tant, que hauran de començar a prendre mesures a partir del mes vinent.

Atès que agost sol ser un mes sec, i que les extraccions seran importants degut al turisme i a l’increment de les temperatures mitjanes, és de suposar que la situació d’aquí a un mes sigui pitjor que l’actual i totes les UD passin a situació de prealerta.

Les dades de precipitació de l’AEMET indiquen que juliol de 2019 ha estat normal en el conjunt de les Illes Balears amb variacions a cada illa: així, a Eivissa ha estat un mes sec (10%); a Mallorca, normal (66%); i a Menorca, molt humit (341%).
En qualsevol cas, en números absoluts, les quantitats acumulades no superen els 14 l/m2 a cap observatori.

Els percentatges interanuals segueixen essent de superàvit a Menorca (122%), però deficitaris a Mallorca (93%) i a Pitiüses (82%). A nivell de Balears l’interanual és de 95%.

Des de la direcció general de Recursos Hídrics es demana seny i moderació davant un mes que es presenta complicat. Eivissa és on la situació és més preocupant, ja que durant la segona quinzena de juny ja es va produir el 87% de la capacitat total d’aigua dessalada, mentre que al juliol ja s’ha arribat al 92%.

La capacitat total de dessalació de la pitiüsa major és de 44.500 m3/dia, distribuïda de la següent manera: 12.500 m3/dia a la IDAM d’Eivissa, 17.000 m3/dia a Sant Antoni i 15.000 m3/dia a Santa Eulària.

Actualment a Eivissa s’estan produït al voltant de 41.000 m3 diaris. El consum mitjà d’aigua dessalada, per municipi és de 15.500 m3/dia a Eivissa, 15.100 m3/dia a Sant Josep, 6.100 m3/dia a Sant Antoni, 3.200 m3/dia a Santa Eulària, i 800 m3/dia a Sant Joan.

Aquest consum és molt proper a les dotacions diàries previstes pels diferents ajuntaments als preacords previs a la signatura dels convenis amb ABAQUA, que per agost són de 15.800 m3/dia a Eivissa, 15.500 m3/dia a Sant Josep i 5.700 m3/dia a Sant Antoni. Sant Joan i Santa Eulària queden subjectes a disponibilitat.

Aquest és el primer any que la dessaladora de Santa Eulària està connectada a l’anell d’interconnexió i pot arribar de forma efectiva a Sant Joan i a Sant Josep. En base als nivells actuals de producció i tenint en compte les altes temperatures i l’estat dels recursos, Recursos Hídrics alerta que un augment de demanda durant el mes d’agost pot posar en perill la garantia del recurs d’aigua dessalada, per la qual cosa es recomana que els ajuntaments prenguin mesures de gestió de la demanda abans fins i tot d’entrar en situació de prealerta.

Pel que fa a Mallorca, les dessaladores també s’acosten al seu màxim de producció. Actualment, s’estan fent servir uns 101.000 m3/diaris d’aigua potable. D’aquests 3.300m3/dia a Pollença, 1.000 m3/dia a Muro, 800 m3/dia a Maria de la Salut, 60.000 m3/dia a la zona de Calvià i Andratx i 28.800 m3/dia a EMAYA. La capacitat de producció de les dessaladores és de 80.000 m3/diaris i actualment estan produint uns 70.000. Per arribar als 101.000 m3 diaris s’utilitza aigua subterrània.

A Menorca, la dessaladora de Ciutadella funciona sota demanda i ara per ara no es preveuen problemes de subministrament. A Formentera, la situació està dintre de la normalitat. Actualment, es produeixen 3.800 m3/diaris essent la capacitat de producció de 5.000.

La conselleria de Medi Ambient i Territori impulsa, des de fa anys, un canvi dae model en la gestió dels abastiments municipals amb una política de preus adients. En aquest sentit, cal recordar que l’aigua dessalada adquirida fora de temporada és més barata que la comprada en temporada alta. També cal remarcar que els convenis que es signen amb els municipis preveuen un recàrrec en el preu de compra de volums d’aigua no previstos. D’aquesta manera, es persegueix que l’aigua subterrània només es faci servir per cobrir abastir els pics de demanda durant l’estiu.- CAIBPrevious post Acondicionan un carril en la piscina de Es Vinyet para entrenos de natación libre
Next post Los cristianos siguen manteniendo el control de Sant Elm