Opiniones

Canvi climàtic a ca nostra, una realitat

No fa falta anar molt enfora. Sortim passejant i veiem els ametllers grocs quan haurien d’estar verds...Com saben, aquest divendres 27 de setembre de 2019 ha estat anomenat el Dia del Canvi Climàtic. Pel que es veu, com que una sueca joveneta va començar la seva protesta “Friday for Planet” un divendres, doncs així ha de ser.

El que els volia comentar és que aquesta lluita no ens és gens llunyana, ni molt manco. Qui cregui que la lluita pel planeta es lliura als i pels glaciars o en favor de que els pols no es segueixin desfent, va ben errat. El canvi climàtic ens acompanya, a tots i cada un de nosaltres. De Sant Elm a Artà, i de Formentor a Ses Salines. De fet, Mallorca és viva expressió d’ aquest fenomen.

No fa falta anar molt enfora. Sortim passejant i veiem els ametllers grocs quan haurien d’estar verds. O amb la fulla caiguda el mes de març. I, tal com ha passat enguany, sis mesos sense ploure: de Setmana Santa a mitjan Agost. Però si anam cap el Port, els efectes són encara més visibles. Pels qui tenim una mica d’edat, recordarem com era d’agradable quedar amb els amics a la plaja quasi minúscula que hi havia – dic “havia” – just al davant del Tim’s bar. Era una entrada d’arena entre les roques, amb un enfilador per pujar al passeig. Moltes “zodiacs” hi atracaven el capvespre, provinents del iots amarats al mig de la badia. Era norma general que els seus propietaris anessin a sopar a qualsevol racó del Port.

Avui aquesta estampa ja no és possible: la petita cala ha quedat engolida per la pujada del nivell del mar. Com una quarta part de l’arena del caló del Brismar. O – això ja és més preocupant – Cala en Fonoll o Sant Elm, les dues en franca regressió.

El pitjor és si xerres amb pescadors. Fins no fa tant, capturar una bota de pescar del fons amb les xarxes era una festa. Ara és desgraciadament comú el dia que es capturen més kgs de plàstics que de producte fresc i comestible.

La Terra es mor. També a Andratx, ca nostra. Fem alguna cosa entre tots per tractar-la millor. Embrutar manco no costa tant. I sol tenir premi.