Autonòmic

Armengol demana que Balears tengui un marge de decisió pròpia per regular la desescalada

“Volem reactivar l’economia el més aviat possible, però per fer-ho de manera segura necessitam que cada passa que es dona sigui segura, que eviti nous contagis i que eviti tornar enrere”

Armengol demana a Sánchez que les Illes Balears tenguin un marge de decisió pròpia per regular la desescalada i evitar nous contagis

La presidenta recorda que el Govern ja analitza de fa setmanes amb una dotzena de grups de treball de diferents àmbits tant el procés de desconfinament com la reactivació econòmica per a cada sector 👇

fbba7993-5fef-44fb-a96b-b8ef8cc64c15A3EC38FF-018F-4386-B11E-55EE85BE4944

La presidenta del Govern, Francina Armengol, ha demanat aquest diumenge al president espanyol, Pedro Sánchez, que les Illes Balears i la resta de comunitats autònomes tenguin “un marge de decisió pròpia” per regular el procés de desescalada “ordenat” i evitar aglomeracions i un repunt de contagis. Així ho ha traslladat durant la reunió per videoconferència que ha mantingut Sánchez amb tots els presidents i presidentes autonòmics, i on també ha agraït el plantejament asimètric i que correspon a paràmetres sanitaris i territorials a tot l’Estat que preveu dur a terme el Govern central.

“Hi ha decisions que es prenen molt millor des de la proximitat del territori, i això no només significa Govern; sinó també Consells insulars i, de manera molt especial, Ajuntaments”, ha apuntat la presidenta i ha insistit: “Seria molt més raonable que des de les Comunitats Autònomes poguem establir horaris i fórmules per no formar aglomeracions”. A demés, ha subratllat que cada illa té una situació diferent.

Armengol ha apuntat que la situació sanitària de les Illes Balears mostra una evolució clara cap a control de la malaltia, amb una estabilització de nous contagis i amb més capacitat per als hospitals i les UCI. “Tenim la singularitat de ser unes Illes. A vegades és un problema, però en aquest cas ha estat una avantatge”, ha explicat, en relació al tancament de ports i aeroports de les Illes i a les mesures establertes de control sanitari a les portes d’entrada a la comunitat. Segons Armengol, tots aquests fets han de permetre plantejar la sortida “pròpia i ordenada” pel que fa als moviments de les persones com al reinici d’activitats.

Reactivació econòmica

“Volem reactivar l’economia el més aviat possible, però per fer-ho de manera segura necessitam que cada passa que es dona sigui segura, que eviti nous contagis i que eviti tornar enrere”, ha seguit Armengol. En aquest sentit, ha demanat al Govern central que estableixi quin paper ha de tenir cada territori en el pacte de reactivació a nivell estatal. La presidenta ha plantejat a Sánchez que s’estableixi un mecanisme de treball directe, de manera que cada Comunitat Autònoma conformarà un document amb les prioritats singulars que es prendran en la reactivació econòmica i social.

En paral·lel, ha recordat que el Govern de les Illes Balears ja fa setmanes que treballa amb una dotzena de grups de diferents àmbits per definir com realitzar el desconfinament de cada sector i activitat. La presidenta ha recordat que no es marca cap data, però sí com hauria de ser el seu procés en cada situació concreta, de manera que s’ajustin els paràmetres autonòmics als objectius científics que marqui l’Estat.

A demés, ha emfatitzat que es treballa amb un pla de reactivació econòmica a la Mesa de Diàleg Social i que es pugui estendre i consensuar amb tots els agents econòmics i socials implicats, així com amb consells insulars i ajuntaments. “És absolutament necessari que hi hagi eficiència en tots els recursos públics i pactar les prioritats polítiques”, ha subratllat la presidenta. L’objectiu és que la tornada a l’activitat sigui tan ràpida i extensa com la seguretat sanitària ho permeti.

Armengol ha recordat que demà està convocades totes les forces polítiques per seguir treballant en un pacte autonòmic de reactivació i “fer possible la unitat d’acció en moments molt complicats per a la ciutadania”. Armengol ha assegurat que “necessitam la màxima capacitat de diàleg i consens, com sempre hem mantingut en aquesta Comunitat Autònoma”.

Responsabilitat social

La presidenta ha agraït la capacitat de resistència de famílies i empreses durant l’Estat d’Alarma i ha demanat que, ara que s’han permès les sortides als infants, es facin de manera responsable en tot moment: “Deman la màxima responsabilitat, no ens podem relaxar.

Avançarem si feim les coses de forma segura, mantenint les distàncies i seguint les normes establertes. Si no ho feim bé, haurem de tornar enrere amb moltes mesures”.

De la mateixa manera, ha recalcat que el Govern continuarà amb el “treball intens de control de la pandèmia”, seguint fent tests a les residències i als professionals sanitaris per protegir les persones que tenen més vulnerabilitat davant de la malaltia.