Autonòmic

Més de 30.000 treballadors de les Illes han sortit dels ERTO per a reincorporar-se als seus llocs de treball

L'atur, que se situa en 74.293 persones, s'estabilitza i juny ha estat el primer mes des que va començar la pandèmia en el qual decreix respecte al mes anterior

TODA LA PROGRAMACION

fbba7993-5fef-44fb-a96b-b8ef8cc64c15
L’atur, que se situa en 74.293 persones, s’estabilitza i juny ha estat el primer mes des que va començar la pandèmia en el qual decreix respecte al mes anterior

L’afiliació augmenta en un 1,66% respecte a maig i se situa en 495.206, un total de 8.066 persones treballadores més

El conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, ha indicat avui que més de 30.000 treballadors de les Illes Balears han sortit ja del ERTE per a reincorporar-se als seus llocs de treball el mes de juny. D’aquesta manera, el nombre de persones treballadores protegides per ERTO durant el mes de juny ha estat de 121.585 en el conjunt de les Illes, segons dades facilitades pel SEPE, 30.073 menys dels 151.658 que hi havia el mes de maig passat.

Una dada que demostra que s’està activant la desescalada laboral i que la mesura d’establiment d’expedients de regulació temporals per causes de força major ha servit per a protegir milers de llocs de treball, i ha recordat la importància d’haver inclòs també els treballadors fixos discontinus en les prestacions per ERTO.

Negueruela també ha remarcat que les Illes Balears han estat la Comunitat més beneficiada per la protecció per ERTO juntament amb Canàries (20,6%), ja que el percentatge de protecció arriba al 24,4% del total de persones treballadores afiliades el mes passat estaven incloses dins d’un ERTO, mentre que la mitjana espanyola és del 9,9%.

Per Illes, d’aquestes 121.000 persones treballadores, el 78,2% són de Mallorca, el 6,9% de Menorca, el 14,1% d’Eivissa i el 0,8% de Formentera. El conseller, que ha comparegut acompanyat del director general de Model Econòmic i Ocupació, Llorenç Pou, ha valorat aquestes dades molt positivament, ja que, “sense una mesura de protecció com els ERTO, la situació seria molt més dura” i aquestes persones treballadores són “llocs de treball que es mantenen”.

El número tan elevat de persones treballadores incloses dins d’un ERTO en les Balears s’explica per la inclusió de tot el personal que és fix discontinu. Moltes d’aquestes persones no s’han arribat a incorporar enguany i s’han anat incorporant gradualment als ERTO a mesura que arribava el dia en què, previsiblement, havien d’entrar a treballar aquesta temporada.

L’ATUR SE SITUA EN 74.293 PERSONES

Quant a les dades d’atur, durant el mes de juny es van registrar a les Balears 74.293 persones desocupades. En termes intermensuals, l’atur s’estabilitza, registra un lleuger descens respecte a maig, amb 396 persones aturades menys (-0,53%), i juny es converteix així en el primer mes des que va començar la crisi sanitària de la COVID-19 en el qual l’atur decreix respecte al mes anterior. En el conjunt de l’Estat l’atur ha crescut un 0,13%, fins a situar-se en els 3,8 milions d’aturats.

En comparació amb el mes de juny de l’any passat, la xifra total d’aturats a les Illes Balears reflecteix clarament l’impacte de la parada de l’economia i l’activitat turística derivades de la crisi sanitària de la COVID-19, ja que s’ha produït un increment del 104% respecte a juny de 2019.

No obstant això, el conseller ha recordat que la taxa de cobertura s’ha incrementat considerablement fins al 65,2% quan al juny de 2019 era del 39,7%: pràcticament set de cada deu persones aturades cobren algun tipus de prestació o subsidi: “es veu clarament el desplegament de protecció que ha fet el govern d’Espanya i el govern autonòmic”.

En aquesta línia, el conseller ha reivindicat la importància que el govern central tingui en compte les necessitats de les Balears i les particularitats de l’impacte que la crisi sanitària ha tingut al mercat laboral de les Illes. Negueruela ha recordat que un total de 42.275 autònoms han cobrat les ajudes per cessament d’activitat i ha apuntat que “només a les Illes el Govern d’Espanya porta en global 500 milions d’euros en matèria de prestacions”.

 

CANAFORNERAANDRATX

barcubano2020andratx-1 urbanLEGAL pinturasTico ANSAT ELECTROTECNICA COMERCIOANDRATX VALLTERRA ecotorres