02/02/2023

El Govern i ISBA han injectat 130 milions d’euros a pimes i autònoms

Aquesta línia extraordinària ha permès injectar liquiditat a empreses i autònoms de totes les Illes Balears, un total de 129,9 milions d’euros a través de 1.475 operacions ja aprovades

El Govern i ISBA han injectat 130 milions d’euros a pimes i autònoms a través de la línia extraordinària, ara ampliada fins a 200 milions d’euros

781B26CB-BD15-41D6-860B-FB487A4B5629

7DB6F1E1-3577-4B9C-B379-10C22612B1DD

ecotorres

El Consell de Govern ha acordat la nova ampliació de la línia extraordinària de finançament COVID-19 creada pel Govern i la societat de garantia recíproca ISBA SGR per injectar liquiditat a autònoms i petites i mitjanes empreses per mitigar l’impacte econòmic derivat de la pandèmia, de manera que el finançament disponible augmenta fins als 200 milions d’euros. Fins ara, a través d’aquesta línia, ja s’han aprovat prop de 1.500 operacions de crèdit que han suposat una injecció de 130 milions a pimes i autònoms. En total, a través de les diverses línies d’ISBA, amb el suport del Govern, ja són 1.635 les operacions aprovades, per import de 146 milions.

Aquesta nova ampliació, ja prevista i que forma part del Pacte per a la Reactivació i la Diversificació Econòmica i Social de les Illes Balears, representa un increment de gairebé 70 milions respecte del darrer augment i situa en 200 milions el finançament que permet obtenir aquesta convocatòria extraordinària, la qual ha estat objecte de diverses ampliacions. Inicialment mobilitzava 50 milions i es va augmentar de manera gradual fins a 75, 100 i 130 milions. L’anterior acord va suposar un augment de 30 milions corresponent a la participació dels quatre consells insulars en aquesta línia.

FC237A43-1BE0-4E25-8418-DA35EBD9C334

L’ampliació fins a 200 milions de finançament destinat a pimes i autònoms eleva a prop de 25 milions –en concret 24,8– el cost que assumeix el Govern amb el seu pressupost per oferir aquesta línia, mentre que els consells aporten 5,1 milions en conjunt. La línia facilita l’accés al crèdit bancari en condicions molt avantatjoses a pimes i autònoms per l’efecte multiplicador de l’acció de govern, ja que les operacions acceptades queden avalades al 100% i el Govern –i en part els consells- cobreix el cost dels interessos i dels avals d’ISBA. A més, Govern i consells fan aportacions al fons de provisions tècniques d’ISBA per donar suport a la solvència de la societat de garantia.

INJECCIÓ DE LIQUIDITAT A TOTES LES ILLES

Aquesta línia extraordinària ha permès injectar liquiditat a empreses i autònoms de totes les Illes Balears, un total de 129,9 milions d’euros a través de 1.475 operacions ja aprovades, segons les darreres dades disponibles. El programa s’adreça a autònoms i pimes amb activitat —domicili social o establiment— a les Illes Balears i que formalitzin operacions de liquiditat per mitigar els efectes de la pandèmia i de l’estat d’alarma. La quantia màxima de les operacions és de fins a 300.000 euros per beneficiari.

Incloent també la resta de línies ISBA que es mantenen operatives enguany, amb el suport del Govern, ja s’han aprovat fins ara un total de 1.635 operacions, que suposen una injecció de 146,2 milions d’euros. En la distribució per illes, el gruix correspon a Mallorca, amb 1.359 operacions aprovades per import de 123,8 milions, de les quals, de la línia extraordinària COVID-19 són 1.225 operacions per valor de 109,5 milions.

A Menorca, ja són 142 operacions aprovades per 11 milions, de les quals la majoria (125 operacions per 9,6 milions) s’han fet a través de la línia extraordinària COVID-19. A Eivissa, s’hi han aprovat en total 121 operacions per valor de 10,1 milions, de les quals 112 operacions per 9,4 milions corresponen a la línia COVID-19, mentre que a Formentera s’han aprovat 13 per import de 1,3 milions, totes a través de la mateixa línia.

La posada en marxa d’aquesta línia extraordinària i aquesta feina de col·laboració institucional entre el Govern i els consells insulars s’emmarquen en el Pacte per a la Reactivació i la Transformació Social i Econòmica de les Illes Balears i en l’objectiu de sumar esforços entre totes les administracions per pal·liar els efectes socials i econòmics de la crisi generada per la COVID-19.

AJORNAMENT DE PAGAMENT DE 25 MILIONS DE DEUTES ANTERIORS

A més de les noves operacions, fins ara també s’han concedit 323 ajornaments de pagament de deutes de crèdits anteriors per import de 24,9 milions, una altra mesura extraordinària que enguany permet ajornar, de sis mesos a un any, l’abonament de les quanties pendents d’operacions subscrites a través d’anteriors línies d’ISBA.

A més de la línia extraordinària COVID-19, el Govern i ISBA mantenen operatives les altres dues línies anuals, que faciliten 50 milions més: la línia Govern-ISBA 2020, que proporciona 40 milions de finançament, i la línia adreçada al sector industrial, a través de l’Institut d’Innovació Empresarial (IDI), amb un finançament de 10 milions.

ISBA SGR és una societat de garantia recíproca, una entitat financera sense ànim de lucre que té per objecte contribuir al desenvolupament de l’economia de les Illes Balears mitjançant la concessió de garanties que avalin les propostes de pimes i autònoms davant les entitats financeres per facilitar condicions molt favorables en l’accés al seu finançament.

CANAFORNERAANDRATX

barcubano2020andratx-1

urbanLEGAL

pinturasTico

ANSAT

ELECTROTECNICA

COMERCIOANDRATX

VALLTERRA

ecotorres