Autonòmic

El Govern defensa que Balears sigui pionera en transició energètica a Espanya

S’ha presentat l'informe elaborat per Deloitte i Endesa que planteja que descarbonitzar les Illes el 2040 podria generar fins a 45.000 llocs de feina


7E87A7C4-B6F5-4D4A-8D8B-35CECF9960C9
Es detalla que per poder accelerar la descarbonització energètica a 2040 als dos arxipèlags seria necessària una inversió de 30.000 milions d’euros per a les pròximes dues dècades

781B26CB-BD15-41D6-860B-FB487A4B5629

7DB6F1E1-3577-4B9C-B379-10C22612B1DD

ecotorres

2B957EFC-A348-474F-9C7F-B2448EDD7C89
Yllanes: “poden i han de ser pioneres en el procés de descarbonització i aconseguir-ho el 2040 és una prioritat no per al govern, sinó per a tota la societat perquè ens permetrà viure millor”

El Govern balear aposta per accelerar el procés de descarbonització deu anys abans de la data prevista i convertir les Balears en una comunitat pionera en transició energètica. Així ho han defensat el vicepresident i conseller de Transició Energètica i Sectors Productius, Juan Pedro Yllanes, i el conseller de Mobilitat i Habitatge, Marc Pons, durant l’acte de presentació que ha tingut lloc aquest matí a la seu d’Endesa de l’informe “Els territoris no peninsulars 100% descarbonitzats el 2040“.

L’acte ha estat presidit pel director d’Endesa a Balears, Martí Ribas, i també ha comptat amb l’assistència del director general d’Energia i Canvi Climàtic, Aitor Urresti, el director gerent de l’Institut Balear d’Energia (IBE), Ferran Rosa, el director general d’Habitatge, Eduardo Rosby i el soci de Monitor Deloitte, Laureano Álvarez.

L’informe, que ha elaborat Monitor Deloitte en col·laboració amb Endesa, planteja accelerar la descarbonització a Balears i les Illes Canàries deu anys abans del previst, és a dir, el 2040. En concret proposa convertir les illes en un banc de proves per a tot l’Estat espanyol que serveixi de palanca per impulsar i avançar en la transició energètica i demostrar que a territoris concrets com les Illes Balears i les Illes Canàries es pot executar la descarbonització en vint anys.

Es detalla que per poder accelerar la descarbonització energètica a 2040 als dos arxipèlags seria necessària una inversió de 30.000 milions d’euros per a les pròximes dues dècades. A Balears, implantar un sistema energètic completament descarbonitzat permetria reduir fins a un 72% la despesa energètica a les llars i generar fins a 45.000 llocs de feina a les Balears, segons el pla.

En la seva intervenció, el vicepresident i conseller de Transició Energètica i Sectors Productius, Juan Pedro Yllanes, ha defensat que les illes “poden i han de ser pioneres en el procés de descarbonització i aconseguir-ho el 2040 és una prioritat no per al govern, sinó per a tota la societat perquè ens permetrà viure millor”. En aquest sentit ha insistit en “la necessitat que les administracions públiques continuïn treballant i fomentant aquesta transició, aportant els recursos necessaris per fer-ho possible, ja que generarà riquesa i llocs de feina.” Finalment Yllanes ha recordat que assolir una sobirania energètica quasi plena “és també una qüestió d’actitud individual i col·lectiva, i valorar quin transport emprem, quin consum energètic fem, o com consumim.”

Promoure la mobilitat neta, amb l’ús de vehicles elèctrics i transport públic ecològic

6C7BE431-C6BA-4C18-AE50-0C80C86A1FB5

Segons recull l’informe, per poder fer possible la descarbonització caldria actuar en diferents àmbits: des de l’increment de l’actual capacitat de generació d’electricitat renovable, concretament a Balears 4,5-5GW i fins a 14 GWh de capacitat d’emmagatzematge, fins a promoure la mobilitat neta, amb l’ús de vehicles elèctrics i transport públic ecològic, així com mesures per promoure l’emmagatzematge i la gestió de la demanda. L’estudi també recull que el sistema descarbonitzat que es proposa per a Balears tindria una reducció del 60% en el cost de la generació elèctrica.

Cal recordar que la llei de Canvi Climàtic i Transició Energètic aprovada pel Govern el 2019 sobre el procés de descarbonització de les Illes Balears contempla la reducció de les emissions el 2050.

CANAFORNERAANDRATX

barcubano2020andratx-1

urbanLEGAL

pinturasTico

ANSAT

ELECTROTECNICA

COMERCIOANDRATX

VALLTERRA

ecotorres