Inverteixen un milió d’euros en dotar els ports de sistemes fotovoltaics i punts de recàrrega


Ports IB inverteix un milió d’euros en dotar els ports de sistemes fotovoltaics d’autoconsum i punts de recàrrega

👉 Port d’Andratx: punt de recàrrega de vehicle elèctric PRVE amb 2 torretes dobles (4 punts de recàrrega en total


El conseller de Mobilitat i Habitatge, Marc Pons, acompanyat de la gerent de Ports IB, Cristina Barahona, ha explicat avui, al port exterior de Son Blanc de Ciutadella, la inversió de més d’un milió d’euros que du a terme Ports IB en la instal·lació de sistemes fotovoltaics i punts de recàrrega per a vehicles elèctrics a la seva xarxa de ports.

626EA9E2-149C-4FB8-928E-4BC9930AC3ED
Port d’Andratx: punt de recàrrega de vehicle elèctric PRVE amb 2 torretes dobles (4 punts de recàrrega en total, de fins a 7,4 kW cadascun)


L’objectiu, segons ha destacat el conseller, és aconseguir l’autosuficiència energètica de les instal·lacions de Ports IB i, a la vegada, posar a disposició dels usuaris dels ports punts de recàrrega per contribuir a la progressiva implantació de vehicles elèctrics. Marc Pons ha recordat que en aquests moments tota la flota de vehicles de Ports IB és ja elèctrica.

Segons ha detallat el conseller, Ports IB invertirà un total de 1.025.473 a 9 dels 13 ports gestionats de forma directa.

Actualment s’ estan executant 8 instal·lacions de plaques fotovoltaiques que en total generaran 310 kW per cobrir tant l´energia necessària per abastir els punts de recàrrega de vehicles elèctrics, com per autoconsum de la resta de infraestructures portuàries. Respecte dels punts de recàrrega, els projectes realitzats per ara sumen 31, en el marc del pla d´Impuls a la Mobilitat Elèctrica promogut pel Govern balear.

Es tracta d´un projecte cofinançat per la Conselleria de Transició Energètica i Sectors Productius, com pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER), en el marc del Programa Operatiu de les Illes Balears 2014-2020.

La instal·lació fotovoltaica del port de Son Blanc de Ciutadella és la major. Ha consistit en el muntatge de noves marquesines d’aparcament en substitució de les estructures anteriors, que es trobaven molt deteriorades i havien arribat al final de la seva vida útil, i la instal·lació de plaques fotovoltaiques. La substitució s´ha realitzat utilitzant els mateixos punts d’ancoratge respecte als anteriors, amb la finalitat de no deteriorar l’aïllament de coberta existent.

Sobre les noves pèrgoles s´ha instal·lat una planta solar fotovoltaica d’autoconsum de 184,80 kW que permetrà dotar el port exterior de Ciutadella de cert grau d’autoabastiment energètic, reduint així el consum de combustibles fòssils.

La instal·lació d´aquestes plaques solars suposarà l´estalvi d´un 36,8% de l’energia que l´estació marítima i les oficines de Ports IB consumeixen actualment procedent de la xarxa elèctrica.

En total, s´han ubicat plaques fotovoltaiques sobre una superfície de 1.645,28 metres quadrats.

El port exterior de Ciutadella consumeix anualment 368.834 KWh. La nova planta fotovoltaica tindrà una capacitat de generació 137.515 KWh, per tant generarà el 36,83% de l’energia que necessita per funcionar, representant una ajuda per pal·liar la factura elèctrica de la instal·lació.

La intervenció al port de Son Blanc inclou també la instal·lació de 4 punts de recàrrega semiràpida de vehicles elèctrics.

El projecte contempla una vida útil estimada de la planta de 25 anys. Durant aquest temps de funcionament, s’hauran estalviat les següents emissions contaminants:

  • 4.818 tones de diòxid de carboni.
  • 67 tones de diòxid de sofre.
  • 37 tones d’òxids de nitrogen.
  • 388 tones de cendres.
  • 867,24 barrils de petroli.

El pressupost de l’actuació és de 433.093 euros  i la previsió és que tot el sistema operatiu estigui en funcionament a finals d’agost.

Per al Port interior de Ciutadella,  està en redacció l’avantprojecte per a la Instal·lació de 4 punts de càrrega dobles per vehicles elèctrics i d´una pèrgola solar fotovoltaica de 100 kW connectada a xarxa per a l´autoconsum de l’antiga terminal portuària.

Les instal·lacions a la resta de ports de Ports IB són les següents:

Port d’Andratx: punt de recàrrega de vehicle elèctric PRVE amb 2 torretes dobles (4 punts de recàrrega en total, de fins a 7,4 kW cadascun) i una pèrgola fotovoltaica sobre 6 places d’aparcament de 17 kW en règim d’autoconsum.

Port de Sóller: punt de recàrrega de vehicle elèctric PRVE amb 2 torretes dobles (4 punts de recàrrega en total, de fins a 7,4 kW cadascun) i una pèrgola fotovoltaica sobre 10 places d’aparcament de 24 kW en règim d’autoconsum.

Port de Cala Rajada: punt de recàrrega de vehicle elèctric PRVE amb 2 torretes dobles (3 punts de recàrrega en servei més un en previsió, de fins a 7,4 kW cadascun).

Porto Cristo: punt de recàrrega de vehicle elèctric PRVE amb 3 torretes dobles (4 punts de recàrrega en total, de fins a 7,4 kW cadascun) i una pèrgola fotovoltaica sobre 10 places d’aparcament de 24 kW en règim d’autoconsum.

Porto Colom: punt de recàrrega de vehicle elèctric PRVE amb 2 torretes dobles (4 punts de recàrrega en total, de fins a 7,4 kW cadascun) i una pèrgola fotovoltaica sobre 6 places d’aparcament de 17 kW en règim d’autoconsum.

Colònia de Sant Jordi: punt de recàrrega de vehicle elèctric PRVE amb 2 torretes dobles (4 punts de recàrrega en total, de fins a 7,4 kW cadascun) i una pèrgola fotovoltaica sobre 12 places d’aparcament de 29 kW en règim d’autoconsum. 99.989,75 € (preu de licitació IVA inclòs)

Port de Pollença: Projecte de reacondicionament i repavimentació de la zona d’aparcament i casetes de venda de tickets del Port de Pollença. Per tal de donar cabuda a les petites edificacions que s´han d´incloure en aquest espai s´ha procedit a la modificació de les pèrgoles existents. En aquest context, s´ha aprofitat per incloure una instal·lació de plaques fotovoltaiques de 15kW de potència en règim d´autoconsum i la instal·lació de 2 punts de recàrrega de vehicles a la zona d’aparcament. (1 post amb 2 tomes de 7.4KW). Les plaques es preveu que generin un total de 22.437 al llarg de l’any, evitant així unes emissions de CO2 de 13.457 Kg per any.

vilaAndratx

Informació del municipi d’Andratx