26/03/2023

El 61% de les persones beneficiades pels ERTO ja s’han incorporat als seus llocs de feina

L’afiliació repunta lleugerament, amb 513.335 treballadors i treballadores registrats, tot i que l’atur s’incrementa en un 3,08%


IMG_5536
L’afiliació repunta lleugerament, amb 513.335 treballadors i treballadores registrats, tot i que l’atur s’incrementa en un 3,08%

Durant el mes d’agost, 27.855 persones treballadores van sortir dels ERTO per reprendre la seva activitat laboral. Així, de les 151.658 persones que a finals del mes de maig es trobaven dins d’un Expedient de Regulació Temporal d’Ocupació, 92.857, un 61%, ja han començat a treballar. Així ho han explicat en roda de premsa el conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, i el director de Model Econòmic i Ocupació, Llorenç Pou.

De les 58.801 persones que encara avui es troben protegides per un ERTO, el 78,6% són a Mallorca, el 6,4% a Menorca, el 14,1% a Eivissa i el 0,7% a Formentera.

Si bé és cert que tres de cada cinc treballadors i treballadores s’han incorporat ja al seu lloc de feina, Negueruela ha recordat que es tracta d’una incorporació a l’activitat més lenta que a la resta de l’Estat espanyol. També ha afirmat que les dades de reincorporació de les persones treballadores s’han de prendre “amb cautela” perquè ja han començat a presentar-se sol·licituds d’ERTO per rebrot a la Direcció General de Treball. De moment, se n’han presentat 67, que afecten a un total de 475 persones treballadores.

safinestra2020_gifecotorres

Davant aquesta realitat, el conseller ha recordat que aquest divendres se celebrarà a Palma una mesa de diàleg social a nivell estatal que permetrà reprendre les negociacions entre el govern central i els agents socials i econòmics. En aquest sentit, el conseller ha reivindicat la necessitat de matenir aquesta mesura de protecció activa “tot el temps que sigui necessari”, així com definir altres mesures de protecció per a les persones treballadores i les empreses. Negueruela ha valorat molt positivament el fet que aquesta reunió se celebri  a Palma, ja que implica visibilitzar la situació tan delicada en què es troben les Illes Balears davant la crisi derivada de la pandèmia.

L’AFILIACIÓ REPUNTA

L’afiliació del mes d’agost, amb 513.335 persones, es va incrementar lleugerament respecte de la registrada el juliol, concretament va augmentar en 5.361 persones, un 1,06%. Si bé es tracta d’un increment suau, és molt superior a la mitjana estatal, amb el 0,04% d’increment intermensual de l’afiliació, especialment si es té en compte que l’agost és, habitualment, un mes de caiguda de l’afiliació a la Seguretat Social.

No obstant això, les afiliacions han caigut de manera més pronunciada a nivell interanual. Respecte del mateix mes de l’any passat, l’agost ha caigut l’afiliació un 12,85%, deixant les Illes Balears com la Comunitat on més cau el registre de tot l’Estat. De fet, la mitjana estatal registrada mostra una caiguda del 2,73%, deu punts percentuals menys. Això s’explica per l’elevat pes del turisme a l’economia de les Illes i, per tant, per l’impacte que la limitació de moviments està tenint al mercat laboral de l’Arxipèlag, motiu pel qual el conseller ha reivindicat, de nou, la necessitat d’aprovar mesures que tinguin en compte les especificitats de les Illes Balears per abordar la crisi derivada de la COVID-19.

ATUR

Durant el mes d’agost hi va haver a les Illes 73.753 persones a l’atur, el que suposa un increment de 2.206 persones més que al juliol (+3,08%). A nivell interanual, l’atur s’incrementa un 89,9%, molt per sobre de la mitjana estatal (24,04%), degut sobretot a la no contractació de treballadors temporals per la paralització de l’activitat turística, una realitat “molt preocupant”. Negueruela ha vinculat aquestes dades amb la caiguda del sector turístic i amb “uns dies molt complicats a finals del mes d’agost” pel tancament d’establiments turístics que han donat la temporada per finalitzada.

Són xifres “elevadíssimes per a un mes d’agost”, segons el conseller, qui també ha recordat que la figura dels ERTO ha funcionat com a mecanisme de protecció, ja que “permet mantenir els treballadors fixos discontinus i tota l’ocupació indefinida”, protegint-los amb una prestació.

A més, la taxa de cobertura arriba al 44,2% i 48.500 autònoms i autònomes han rebut durant aquests mesos la prestació extraordinària per cessament d’activitat que va aprovar el govern central per fer front a l’aturada de l’economia.

CONJUNTURA ECONÒMICA I PREVISIONS

Durant la roda de premsa, el conseller i el director general han presentat també les dades de conjuntura econòmica del segon trimestre de l’any. L’aturada de l’economia en sec durant el segon trimestre de l’any va provocar una caiguda estimada del 40,5% del PIB a les Illes Balears, una caiguda especialment pronunciada durant els mesos d’abril i maig. Si bé durant el mes de juny les dades són més positives per l’inici de la desescalada, Negueruela ha afirmat que “se certifica que una part molt important de la nostra economia va romandre tancada” degut a un “enfonsament del turisme internacional sense precedents que afecta per igual a totes les economies que depenen d’aquesta activitat”.

Pel que fa a les previsions econòmiques que fa el Govern per a la resta de l’any i el conjunt de tot el 2020, el conseller ha explicat que s’han revisat, deixant-se en el 28,8%, millorant lleugerament les anunciades el mes d’abril, que situaven la caiguda del PIB anual en un 31,6%. Es tracta “d’una caiguda molt pronunciada, que compleix amb les nostres estimacions”, ha dit Negueruela, qui també ha anunciat que s’espera que les dades del tercer i quart trimestre no siguin tan negatives per l’augment gradual de l’activitat econòmica des del mes de juny.