Autonòmic

La fabricació dels busos de la nova flota del TIB està quasi enllestida

Els busos, amb xassís del fabricant suec Scania i carrosseria de l’empresa gallega Castrosua, formen part dels 198 vehicles de gas natural comprimit de la futura flota del TIB


Els busos, amb xassís del fabricant suec Scania i carrosseria de l’empresa gallega Castrosua, formen part dels 198 vehicles de gas natural comprimit de la futura flota del TIB

El nou servei de transport públic interurbà, que entrarà en funcionament aquest hivern comptarà amb una flota totalment renovada. En aquests moments, els 223 vehicles de la nova xarxa estan en procés de producció, però una bona part de la flota ja està enllestida.

Així ho han pogut comprovar el Director de Mobilitat i Transport Terrestre, Jaume Mateu i el cap d’Operacions del Consorci de Transports de Mallorca, Jordi Sansó, en la seva visita a les cotxeres del Gupo Ruiz a Madrid. La concessionària, que oferirà el servei a la zona nord de Mallorca, ja té a les seves insta·lacions 46 vehicles de gas natural comprimit preparats per fer el seu primer viatge cap a l’illa.

Els busos, amb xassís del fabricant suec Scania i carrosseria de l’empresa gallega Castrosua, formen part dels 198 vehicles de gas natural comprimit de la futura flota del TIB. Aquests autobusos, contribuiran a la millora mediambiental, ja que redueixen en un 20% les emissions de CO2 enfront al dièsel, així com disminueixen l’emissió de partícules contaminants que afecten la salut de la població i també baixen el nivell de renou i vibracions.

D’altra banda aquests vehicles també incorporen millores i tecnologies de darrera generació, com per exemple un sistema per a la prevenció d’accidents equipat amb càmeres intel·ligents i sensors de visió que alerten al xofer i prevenen de col·lisions amb altres vehicles o vianants;  també disposen d’un sistema alcoholock, que només permet arrencar el bus si el conductor està per davall del límit d’alcohol permès. Venen a més equipats amb 2 pantalles interiors d’informació a l’usuari, 16 preses USB, WiFi gratuït, sistema per al transport de 2 bicicletes a l’interior del bus, doble rampa elèctrica i manual per facilitar l’accés de cadires de rodes i cotxets d’infants i de mampara de seguretat antivandàlica per protegir el conductor.  Els nous vehicles disposen també de mesures de prevenció i seguretat pensades per l’usuari, com per exemple 3 càmeres de seguretat amb vídeo-gravació, un desfibril·lador a l’interior del bus i un sistema anti-bactèries que higienitza l’aire en cabina.

Recordam que des d’aquest estiu ja estan a Mallorca els dos primers busos de gas natural comprimit circulant en la nova línia en proves L199 que uneix el centre de Palma amb Sant Agustí i Cala Major.

Durant la seva visita també han comprovat que la fabricació dels 9 vehicles 100% elèctrics, 0 emissions, ja està a punt de finalitzar. Són vehicles de 12 metres, model e.City Gold, , tenen una capacitat de vint-i-vuit places d’assegut, quaranta-nou de dret, espai reservat per a un usuari amb cadira de rodes i lloc per a dos transportins.

Nova flota 
La càrrega de combustible dels nous busos de GNC es farà a les gasineres que estaran a les cotxeres de les noves empreses concessionàries

Dels 223 busos de la nova flota, 216 funcionaran amb combustibles alternatius al dièsel: 198 seran de gas natural comprimit, i 18 de propulsió elèctrica (9 busos 100% elèctrics i 9 híbrids-elèctrics).  Només 7 unitats seran microbusos dièsel Euro VI.

La concessió Nord operarà la línia suburbana Alcúdia-Can Picafort amb 7 busos 100% elèctrics, i altres 2 faran el servei Alcúdia–Alcanada a l’estiu i Pòrtol–Estació Marratxí a l’hivern.

La concessió Ponent utilitzarà 5 busos híbrids-elèctrics a la línia Santa Ponça–Cas Català, i la concessió Llevant disposarà de 4 unitats d’aquesta mateixa tipologia a la línia Portocristo – Cala Bona.

La càrrega de combustible dels nous busos de GNC es farà a les gasineres que estaran a les cotxeres de les noves empreses concessionàries, ubicades als polígons industrials de Ca na Lloreta (Alcúdia), Inca, sa Tàpia (Palma), Son Bugadelles (Calvià), Felanitx i Artà. Per la seva part, el busos híbrids-elèctrics podran fer les càrregues ultra-ràpides d’electricitat als pantògrafs que estaran ubicats a Santa Ponça i Cas Català (concessió Ponent), i Portocristo i Cala Bona (concessió Llevant).

Més capacitat, millor accessibilitat i més informació

safinestra2020_gifecotorres

De forma global, la nova flota TIB incrementarà la seva capacitat de places, passant a utilitzar vehicles de 15 i 18 metres a les línies de major demanda. A més, el Consorci de Transports de Mallorca disposarà d’informació  precisa de l’ocupació dels busos en temps real, fet que permetrà resoldre amb més immediatesa eventuals problemes de falta de places.

Tots els busos estaran adaptats per a persones amb mobilitat reduïda (amb rampa o plataforma elevadora), i el 68% de les unitats seran de pis baix o semibaix, amb doble rampa elèctrica i manual per facilitar i garantir encara més l’accés de cadires de rodes i cotxets d’infants. D’altra banda, es reforçarà la senyalització interior amb pantalles i megafonia, perquè les persones amb discapacitat visual o auditiva puguin conèixer en tot moment la pròxima parada del recorregut, així com altres informacions rellevants del servei.