Autonòmic

Les reserves hídriques de les Illes es mantenen en el 62 %

Totes les unitats de demanda es mantenen en l’escenari de normalitat excepte Eivissa

Totes les unitats de demanda es mantenen en l’escenari de normalitat excepte Eivissa 

safinestra2020_gifecotorres

Les reserves hídriques de les Illes Balears se situen en el 62 % el mes d’octubre, un percentatge que es manté igual al del mes passat però que millora respecte el 2019, quan pel mateix mes les reserves es trobaven al 52 %. A totes les illes hi ha hagut un lleuger ascens respecte el setembre excepte a Mallorca, on les reserves han disminuït un 1%, passant del 63% al 62%. Menorca és on s’incrementen més, (passant del 55% al 60%) seguida d’Eivissa (on passen del 43% al 46%) i Formentera (on passen del 51% al 53%)

Pel que fa a la situació de les unitats de demanda (UD), la d’Eivissa continua en escenari de prealerta. La UD de Menorca surt de la situació de presequera mentre que la UD Tramuntana Nord hi torna a entrar. La resta es troben en situació de normalitat.

Les dades de l’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET), indiquen que l’octubre ha estat sec i fred amb petites variacions. A nivell de les Illes Balears s’han acumulat un 21% menys de precipitacions de la mitjana. A Mallorca (77%) i Menorca (79%) ha estat un mes sec mentre que a les Pitiüses (15%) ha estat molt sec.

El percentatge interanual de precipitació és excedentari a Mallorca (121%) i Menorca (115%), mentre que a Pitiüses és deficitari (68%). Pel que fa al conjunt de l’arxipèlag, l’interanual és de 117%. En el cas de Mallorca, però, cal destacar grans diferències entre el nord de l’illa (més humit) i el sud, on s’han batut rècords de sequera.

Tot i que l’octubre sol ser un mes de recuperació respecte dels descensos acumulats a l’estiu, enguany, aquesta recuperació no ha estat gaire important degut a les escasses pluges. En qualsevol cas, la situació encara es pot considera bona.