Autonòmic

Inauguren les primeres quatre línies del TIB que funcionen amb busos de la nova flota

Amb les noves línies, s’introdueix també el nou sistema de tarifes

safinestra2020_gifecotorres

S’introdueix el nou sistema de tarifes, amb la targeta intermodal convertida en moneder i amb la possibilitat de pagar amb targeta bancària sense contacte

Else nous busos són més sostenibles, més moderns, més còmodes i més accessibles per als usuaris del transport públic

La presidenta del Govern, Francina Armengol, acompanyada del conseller de Mobilitat i Habitatge, Marc Pons, ha inaugurat les primeres quatre línies del TIB que funcionen amb busos de la nova flota. Són els primers recorreguts que es fan amb uns vehicles més sostenibles, més còmodes i més accessibles per als usuaris del transport públic, després que des del juliol passat es començàs a dur a terme un recorregut en proves a la línia L199. En concret, comencen a funcionar les línies L201 Galilea-Palma; L205 Bunyola-Palma; L303 Hospital Joan March – Palma, i L341 Pòrtol – Estació de Marratxí, que substitueixen respectivament les línies 140, 220, 302 i 301.

Armengol ha destacat en la seva presentació que aquest nou sistema «suposa un canvi radical a Mallorca en termes de mobilitat» en tres eixos clars: l’eficiència energètica, amb autobusos més sostenibles; la millora del dret a la mobilitat de la ciutadania, amb més freqüències, més rutes i busos amb tecnologia capdavantera i que compleixen la Llei d’accessibilitat universal, i amb un canvi en el sistema de tarifes, més còmode i que camina cap a la integració amb l’EMT i la xarxa de busos d’Eivissa, Menorca i Formentera.

«És una aposta estratègica del Govern des de la legislatura passada», ha recalcat Armengol, i ha destacat que les Balears seran «dels pocs territoris d’Europa en què el transport públic funcionarà amb vehicles elèctrics o de gas natural», la qual cosa referma l’aposta clara en la lluita contra el canvi climàtic. Per part seva, el conseller Pons ha destacat que «iniciam la conta enrere» perquè a la primera quinzena de gener les noves concessions es posaran al 100% en funcionament: «Ens anam preparant per una millora que suposarà un canvi de la manera d’entendre el transport públic».

Nou sistema de tarifes

safinestra2020_gifecotorres

Amb les noves línies, s’introdueix també el nou sistema de tarifes. Una de les novetats més importants és que la targeta intermodal es converteix en moneder, de manera que els usuaris ja no estaran lligats als abonaments T20 i T40 ni, per tant, a les caducitats. Per viatjar només serà necessari tenir saldo a la targeta. La càrrega de saldo es pot fer a bord del bus amb un import exacte d’entre cinc euros (càrrega mínima) i cinquanta euros (càrrega màxima) i en efectiu. També es pot fer la càrrega al punt d’informació de l’Estació Intermodal de Palma.

La targeta intermodal moneder s’ha de validar en pujar i en baixar del bus. Aquesta doble validació és una de les principals novetats del nou sistema de tarifes, com també el nou sistema de punts, un canvi de model que premia els usuaris habituals, de manera que com més viatgin més estalviaran. La nova targeta intermodal moneder atorga punts cada vegada que l’usuari viatja, i els transforma en doblers que serveixen de descompte per al pròxim trajecte. Per conèixer en detall com funciona aquest sistema de punts, es pot consultar la pàgina web tib.org, concretament la secció «Nova xarxa».

A més, les persones que no tenguin targeta intermodal podran viatjar amb la seva targeta bancària sense contacte (contactless). El gran avantatge de viatjar amb la targeta bancària és que permet obtenir descomptes a grups de fins a cinc persones. Així, amb la mateixa targeta, cada membre de la família o del grup estalvia més: 40 % el primer, 45 % el segon, 50 % el tercer, 55 % el quart i 60 % el cinquè.

La nova flota
Amb les noves línies, s’introdueix també el nou sistema de tarifes

Les noves línies 201, 205, 303 i 341 estrenen nous busos, tres de gas natural comprimit. Tots els vehicles incorporen nombroses millores i tecnologia de darrera generació, com ara un sistema de prevenció d’accidents, pantalles interiors d’informació a l’usuari, una doble rampa per millorar-ne l’accessibilitat, ports USB, wifi gratuïta i diversos sistemes de seguretat i millora de la neteja dels vehicles.

Cal recordar que el 24 de juliol es va posar en marxa la línia L199, que enllaça la barriada de Sant Agustí amb l’Estació Intermodal, amb l’objectiu de provar els diferents components tecnològics dels nous autobusos (equips de validació de títols de transport, pantalles, megafonia, càmeres de seguretat, etc.), així com examinar el funcionament del nou sistema de tarifes que entra en vigor amb la posada en servei de la nova xarxa TIB. A partir del dilluns 9 de novembre, el servei d’aquesta línia correspon a la nova concessionària Moventis, empresa que gestionarà totes les línies de la zona de Ponent que entraran en servei a partir de gener.

La línia en proves enllaça les barriades de Sant Agustí i Cala Major amb el centre de Palma, amb un temps total de trajecte de només vint minuts, i amb una sortida cada setanta minuts des de les dues capçaleres de la línia (Port de Cala Nova i Estació Intermodal). El nou itinerari tindrà continuïtat amb l’inici de la nova xarxa TIB, amb la futura línia Costa d’en Blanes (Marineland) – Portals Nous – Bendinat – Cas Català – Sant Agustí – Cala Major – Palma.

Els 223 vehicles de la nova flota del servei de Mallorca disposaran dels mateixos equipaments tecnològics. A més, també es disposaran en els busos de l’EMT i els interurbans de Menorca, Eivissa i Formentera per assolir la plena integració de tarifes. La nova tecnologia s’instal·larà als 119 torns d’accés a les estacions ferroviàries i a les 63 màquines de venda de bitllets a les estacions. El cost total de tot el sistema tecnològic és de 6.426.000 € i està finançat pel Govern de les Illes Balears i cofinançat en un 50 % amb el Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER).

Ampliació del servei i reducció del temps del trajecte

Les quatre línies, que posa en funcionament la nova empresa concessionària Grupo Ruiz, comencen a prestar servei amb nous horaris que, en general, amplien el servei i redueixen el temps de trajecte. La línia L201 Galilea – Palma incrementa el servei a Galilea, amb una expedició més d’anada i una de tornada. La línia L205 Bunyola – Palma suma tres expedicions de dilluns a divendres, de manera que en total són disset d’anada i divuit de tornada. També augmenta el servei els diumenges i festius, amb dues expedicions més. La línia 303 Hospital Joan March – Palma manté el servei actual, amb modificacions d’hora de pas del bus. La línia L341 Pòrtol – Estació Marratxí incrementa el servei els caps de setmana i festius amb cinc expedicions més d’anada i cinc de tornada.

A la presentació també hi han assistit la presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera; el director general de Mobilitat i Transport Terrestre, Jaume Mateu; el director gerent del Consorci de Transports de Mallorca, Maarten van Bemmelen; els batles de Bunyola, Andreu Bujosa; de Marratxí, Miquel Cabot; de Palmanyola, Arnau Llinàs; de Puigpunyent, Antoni Marí; i el regidor de Mobilitat de l’Ajuntament de Palma, Francesc Dalmau, així com el director del Grupo Ruiz a Mallorca, Javier Badorrey.