26/03/2023

Presenten la nova reserva marina d’interès pesquer de Sa Dragonera

El ministre Planas ha defensat la figura de la reserva, ja que “tot el que feim s’ha de fer pensant a assegurar el futur de la pesca” i ha assegurat que la protecció “és absolutament necessària perquè si no estam hipotecant el futur no només de l’activitat pesquera, sinó també el d’un medi fonamental des d’un punt de vista econòmic i social”

La presidenta del Govern Francina Armengol i el ministre d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Lluís Planas, acompanyats per la consellera d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Mae de la Concha, han presentat avui la nova reserva marina d’interès pesquer de Sa Dragonera al municipi d’Andratx. A l’acte també hi han participat el batle del municipi, Joan Manera; la presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera, i la delegada del Govern a les Illes Balears, Aina Calvo, entre altres autoritats.

La presidenta ha mostrat la seva satisfacció per la declaració de la nova reserva marina per part del ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació, ja que “tenim l’experiència de què quan posam mecanismes de protecció i regulació obtenim bons resultats per a tots”, ha assegurat. Armengol s’ha mostrat convençuda que “les reserves funcionen” i ha explicat que només en dos anys, a la reserva del Freu, la població de peixos s’ha multiplicat per tres.

“Les reserves marines són una forma d’entendre la protecció de la nostra mar totalment lligada amb la resta de polítiques mediambientals del Govern”, ha explicat Armengol que ha agraït la col·laboració del ministeri d’Agricultura i Pesca en aquest projecte, però també la del ministeri de Transició Energètica que amb la creació del Corredor de Migració de Cetacis del Mediterrani, iniciatives “que ajuden a conservar la nostra biodiversitat”.

El ministre Planas ha defensat la figura de la reserva, ja que “tot el que feim s’ha de fer pensant a assegurar el futur de la pesca” i ha assegurat que la protecció “és absolutament necessària perquè si no estam hipotecant el futur no només de l’activitat pesquera, sinó també el d’un medi fonamental des d’un punt de vista econòmic i social”.

Aquesta ordre ministerial amplia el conveni ja existent entre ambdues administracions per a la gestió compartida de la reserva de Llevant de Mallorca-Cala Rajada.

La consellera d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Mae de la Concha, respecte a l’aposta per la sostenibilitat en la pesca, ha manifestat que “a Balears anam avançats respecte a altres territoris quant al model de pesca sostenible que demana Europa. Per això esperem que això es tingui en compte a l’hora del repartiment dels nous fons FEMP per a la nostra pesca”.

“Després de la declaració de la reserva marina de Sa Dragonera, comptem ja a les illes amb 11 reserves marines i més de 16.000 hectàrees de superfície marítima protegida, i això ens col·loca com el territori amb les aigües més protegides en benefici de la pesca i del medi marí”, ha recordat De la Concha.

La presidenta també ha agraït l’esforç i l’empenta de l’ajuntament d’Andratx, dels pescadors de la zona i de les entitats que han aconseguit amb la seva lluita que la protecció i conservació del nostre medi marí sigui una realitat.


La reserva marina d’interès pesquer de Sa Dragonera
Segons especifica l’ordre ministerial, les embarcacions que entrin a la reserva per a la pràctica d’activitats permeses hi hauran de comunicar-ho al servei de vigilància

safinestra2020_gifecotorres

La declaració per part del ministeri de la nova reserva marina d’interès pesquer de Sa Dragonera suposarà una protecció integral dels recursos marins a tot el litoral de l’illot, ampliant l’espai marítim protegit en 457 hectàrees.

D’aquesta manera, ara, les aigües de Llevant de l’illa cap a Mallorca, 912 hectàrees, queden protegides per la figura de la reserva marina del Freu, de competència autonòmica, ja que són aigües interiors; i la zona sud-oest quedarà protegida en 457 hectàrees, a través d’aquesta figura establerta pel ministeri.

La zonificació aprovada per a la nova reserva contempla una part de reserva integral de 82 hectàrees, on només s’autoritzaran treballs científics degudament justificats, i una zona d’usos restringits amb punts per al busseig d’esbarjo. Al voltant d’aquestes dues zones es permetrà la pesca professional de tipus artesanal (de palangre, de potera per a calamars i curricà de superfície) i d’esbarjo (curricà de superfície i volantí).


Per altra banda, la regulació de les activitats pesqueres (professionals i recreatives) en aigües exteriors s’harmonitza a la zona amb les ja existents per a aigües interiors de les Balears, que cerquen afavorir la pràctica d’activitats sostenibles, especialment la pesca artesanal. I pel que fa a les immersions de busseig d’esbarjo, s’ha establert una regulació adequada quant a punts d’immersió en consens amb el sector, per tal que la seva pràctica sigui compatible amb l’objectiu de protecció i regeneració dels recursos pesquers i els seus hàbitats.

Segons especifica l’ordre ministerial, les embarcacions que entrin a la reserva per a la pràctica d’activitats permeses hi hauran de comunicar-ho al servei de vigilància. A més, les embarcacions autoritzades només podran exercir l’activitat amb un únic art o aparell en cada jornada de pesca.

safinestra2020_gifecotorres