Autonòmic

Es restringeix la circulació de persones entre les 22 i les 6 hores a tota l’illa de Mallorca a partir de demà dijous

Mallorca i Eivissa continuen en el nivell 3; Menorca, en el nivell 2 i Formentera en l’1

Es restringeix la circulació de persones entre les 22.00 i les 6.00 hores a tota l’illa de Mallorca a partir de demà dijous i fins dia 21 de desembre

També es tanca l’interior de bars i restaurants i d’establiments de joc a Lloseta, Muro i Sóller, on es faran cribratges massius

El Govern de les Illes Balears ha decidit avui restringir la circulació de persones en horari nocturn, entre les 22 i les 6 hores, a tota l’illa de Mallorca, dins de les mesures que es poden adoptar en l’actual nivell de protecció 3 i atesa l’evolució negativa d’alguns indicadors epidemiològics i sanitaris de risc de propagació de la COVID-19. Així mateix, s’ha acordat prohibir l’activitat als interiors dels bars, restaurants i establiments de joc i apostes dels municipis de Lloseta, Muro i Sóller. Aquestes mesures es publiquen demà, dia 10 de desembre, i quedaran en vigor fins a les 22.00 hores del dia 21 de desembre.

Francina Armengol ha assegurat que «la situació a les Illes Balears no és bona» i que «empitjora a l’illa de Mallorca».

Així ho ha explicat en roda de premsa la presidenta del Govern, Francina Armengol, que ha assegurat que «la situació a les Illes Balears no és bona» i que «empitjora a l’illa de Mallorca». A través d’un decret de presidència, s’han decidit implementar aquestes mesures, ja que s’ha detectat que «ajuden moltíssim a contenir l’avançament del virus». «Conscients que la malaltia segueix entre nosaltres i continua matant, hem de ser més rigorosos que mai en la protecció individual i col·lectiva», ha subratllat la presidenta.

«La nostra preocupació és evitar que la malaltia es propagui, que tenguem nous contagis greus i noves morts», ha apuntat Armengol. Per aquest motiu, també ha demanat responsabilitat ciutadana, així com ha agraït els «sacrificis» per frenar el virus: «No es tracta de pensar en festes, es tracta de pensar a frenar el virus. Tots junts, com a societat, ho podem aconseguir».

safinestra2020_gifecotorres

Un dels motius que justifiquen aquest enduriment de les mesures, previstes dins el marc del nivell 3 de protecció, és la incidència acumulada a 14 dies, la qual actualment és de 260 casos per cada 100.000 habitants, i la taxa de positivitat, que arriba al 6,37 %. A més s’ha tengut en compte la necessitat de garantir la traçabilitat dels casos i la capacitat assistencial del sistema sanitari.

A més d’avançar el toc de queda a les 22.00 hores a tot Mallorca, s’ha decidit adoptar mesures addicionals a Lloseta, Muro i Sóller, on els casos també s’han multiplicat els darrers dies.

Lloseta manté una incidència acumulada a 14 dies elevada des de fa dues setmanes i presenta una tendència ascendent. La IA14 és de 651,3 per 100.000 habitants i la taxa de positivitat és de 12,88 %.

Sóller fa tres setmanes que presenta una tendència d’augment de la IA14, que es situa en 474 per 100.000 habitants, i la taxa de positivitat és d’11,79 %.

En el cas de Muro, els contagis s’han multiplicat per quatre en una setmana. Actualment la IA14 és de 268,2 per 100.000 habitants i la taxa de positivitat és de 5,29 %.

Per això s’ha considerat adequat tancar els espais interiors dels establiments que exerceixen l’activitat de restauració i els establiments de jocs i apostes. Això es farà mitjançant una resolució de la consellera de Salut i Consum.

Cal recordar que el nou Pla de Mesures Excepcionals de Prevenció, Contenció i Coordinació per Fer Front a la Crisi Sanitaria Ocasionada per la COVID-19, aprovat per l’Acord del Consell de Govern de 27 de novembre de 2020, estableix que, en el nivell d’alerta 3, i en funció de l’evolució de la situació epidemiològica, l’autoritat sanitària pot proposar l’avançament de l’horari de tancament i/o la prohibició d’ús dels espais interiors d’aquests establiments.

Malgrat la limitació anterior, les autoritats municipals, sempre que el transit rodat no es vegi impossibilitat, podran autoritzar l’ocupació de via pública destinada al transit rodat o estacionament de vehicles, immediatament adjacent a les terrasses o façana dels locals destinats a restaurants, bars o cafeteries, per tal de posar-hi taules, de manera provisional, i emprar-la com a terrassa d’aquests locals.

En cap cas la suma de les places de les terrasses o dels espais exteriors ocupats ordinàriament pel local i les autoritzades provisionalment podrà excedir de la cabuda ordinària de la terrassa del local, o en el cas que aquest no disposàs ordinàriament de terrassa, del 50 % de la cabuda ordinària autoritzada del local. Aquestes places provisionals de terrassa resten sotmeses a les mateixes regles de disposició, màxim d’ocupació de taules i distàncies que les places ordinàries.

Cribratge poblacional

Les autoritats sanitàries es coordinaran ara amb els ajuntaments afectats per posar en marxa els corresponents cribratges amb tests d’antígens, els quals estan indicats quan la incidència de COVID-19 a un territori acotat és elevada, com en el cas d’aquests tres municipis.

A més, es faran intervencions comunitàries informatives per recordar els habitants dels pobles que extremin les mesures de seguretat (ús correcte de la mascareta, rentat de mans, manteniment de la distància mínima interpersonal d’1,5 metres i bona ventilació dels espais tancats).

Mallorca i Eivissa continuen en el nivell 3; Menorca, en el nivell 2 i Formentera en l’1

La Conselleria de Salut i Consum recorda que les illes de Mallorca i Eivissa romanen en nivell d’alerta 3, Menorca en el 2 i Formentera en l’1, segons el nou sistema de nivells d’alerta sanitària i el nou Pla de Mesures Excepcionals de Prevenció, Contenció i Coordinació per Fer Front a la Crisi Sanitària Ocasionada per la COVID-19, aprovats en el Consell de Govern el passat 27 de novembre.

Aquests nivells determinen les mesures previstes per cada territori i es revisen de manera ordinària cada dues setmanes. No obstant això, el Govern pot adoptar diverses restriccions en territoris puntuals si així es considera adient, tenint en compte l’evolució de la pandèmia a les Balears.

Els cinc nivells d’alerta es prenen en funció de la situació epidemiològica i assistencial i van més enllà de la incidència acumulada. També es valoren tot una bateria d’indicadors, com la taxa de positivitat global de les proves de detecció d’infecció activa realitzades, la incidència en majors de 65 anys, el percentatge de casos amb traçabilitat, o l’ocupació de llits hospitalaris, tant en planta com en unitats de cures intensives.

safinestra2020_gifecotorres