02/02/2023

Afers Socials assigna els 8,6 milions d’euros del 0,7 % de l’IRPF entre entitats socials

Afers Socials assigna els 8,6 milions d’euros del 0,7 % de l’IRPF entre entitats socials

Es finançaran un total de 155 projectes del tercer sector: 98 d’intervenció social i 57 d’inversions 

La conselleria d’Afers Socials i Esports ha fet pública l’assignació dels 8.689.320 euros que han arribat a les Illes Balears a través de la recaptació de la casella solidària del 0,7% de l’IRPF que es destina a projectes socials. La consellera Fina Santiago ha celebrat que gràcies al fet que els ciutadans marquen la x a la casella del 0,7% per a finalitats socials a la declaració de la renda es podran subvencionar 155 projectes del tercer sector illenc: 98 d’ells seran d’intervenció social i 57 d’inversió amb el què es finançarà l’adaptació i la compra de 15 vehicles elèctrics i 42 equipaments informàtics i tecnològics. ‘’Són doblers que aporten els illencs i que tornen a les Illes Balears per finançar projectes que fan una societat més justa’’, ha afirmat.

safinestra2020_gifecotorres

La tasca de conscienciació perquè s’opti per la casella del 0,7% amb finalitats socials s’ha intensificat des que en el 2017 es va aconseguir que les Illes Balears poguessin gestionar aquests doblers que aporten els contribuents balears. Des de la conselleria d’Afers Socials i Esports s’ha optat per dibuixar dues vies de subvencions: la que finança projectes d’inclusió i integració social i la que modernitza projectes d’inversió amb l’actualització dels equipaments informàtics i tecnològics i la flota automobilística de les entitats adaptada a les necessitats dels col·lectius per les què treballen.

En el cas de les subvencions destinades a les entitats privades sense ànim de lucre per finançar les despeses que es desprenen del seus programes, la Conselleria ha donat el vistiplau a 98 projectes per a un total de 8.000.000 d’euros pel període 2021-2022. La conselleria ha optat per fer una convocatòria bianual per donar més seguretat a les entitats. Enguany, degut a la situació extraordinària de la COVID-19 també es podran justificar les despeses concretes derivades de la pandèmia.

Ell llarg de 2021 i el 2022 es finançaran programes de diferents camps per potenciar la inclusió social. Hi ha vàries línies destinades al suport a l’habitatge, tallers laborals per facilitar l’entrada al món laboral per a persones amb discapacitat o ajudar a promoure la seva autonomia, formacions per evitar la violència masclista i plans destinats a facilitar els aliments a les famílies més vulnerables.

Enguany, per segona vegada ha sortit la via de finançament de vehicles elèctrics pel transport d’usuaris d’entitats del tercer sector. Per aquesta via se’ls ajuda a comprar i adaptar 15 cotxes o furgonetes. Per aquesta línia s’han destinat 570.000 euros; els 119.320 euros restants dels 689.320 euros que es van pressupostar per a aquesta subvenció s’han destinat a l’adquisició i millora d’eines informàtiques i tecnològiques de les entitats socials. En total, se subvencionaran 42 programes informàtics o tecnològics.

Des que el 2017 el Govern va assumir la gestió de la recaptació de l’IRPF social les quanties que arriben a les Illes Balears ha anat augmentant de forma progressiva. El primer any va ser de 2,9 milions i enguany ha superat els 4,6 milions.

Per a Santiago aquesta evolució és positiva però insuficient, ja que considera que tota la recaptació que es fa a les Illes Balears a través d’aquesta casella social de l’IRPF hauria de poder invertir-se en la totalitat en el territori. S’han corregit part dels criteris del repartiment que fa l’Estat, però la consellera no ho considera suficient.

No obstant, la Conselleria remarca la importància de l’evolució creixent de les quanties que arriben a les Illes Balears, més tenint en compte que fins fa tres anys l’Estat no permetia que les comunitats autònomes gestionassin les subvencions del 0,7 % de l’IRPF, com li exigien diferents sentències del Tribunal Constitucional i que ho va ordenar complir l’any 2017. »Gràcies a que ara les Comunitats Autònomes tenim la gestió, cada dia estam lluitant perquè els indicadors siguin més justos i més objectius», ha afirmat.

Santiago celebra que, gràcies al fet que les Illes Balears gestionen directament part dels doblers que els contribuents illencs destinen a fins socials amb la casella del 0,7 % de l’IRPF, associacions d’àmbit municipal de la Comunitat Autònoma poden rebre subvencions per ajudar els que tenen a prop.
La consellera constata que la gestió de l’IRPF per part de les comunitats ha permès una millor distribució dels crèdits entre les autonomies perquè s’ha millorat en transparència. Ara es coneix el que recapta i rep cada comunitat.

La conselleria d’Afers Socials i Esports aposta pel seu compromís amb la transparència i dona a conèixer els detalls de les subvencions procedents del 0,7% de la casella solidària de l’IRPF.