05/02/2023

Homenatge a Rafel Moyà Pujol

Nacionalitzat francès, que morí el 3 d’abril de 1945 a un petit camp de treballs forçats de Hradischko, en terres xeques, on fou deportat com enemic polític per defensar les seves idees

El projecte «Ensopegar amb la Memòria» que coordina la Direcció General de Memòria Democràtica del Govern de les Illes Balears, ha posat a Sant Elm la primera Pedra de la Memòria en homenatge a Rafel Moyà Pujol 
Ruth Mateu, regidora de Cultura i Memòria Democràtica, durant l’acte celebrat a Sant Elm.- FOTOS: MTE

El projecte «Ensopegar amb la memòria» ha arribat a Andratx, Sant Elm, on s’ha posat la primera Pedra de la Memòria, emmarcats en el Projecte Internacional Stolpersteine, impulsat per la Direcció General de Memòria Democràtica, en homenatge a Rafel Moyà Pujol.

La pedra s’ha col·locat al mirador del Carrer Fabioler a Sant Elm, entre les autoritats locals presents, el batle d’Andratx, Joan Manera, els tinents de batle Katia Rouarch i Antoni Mir, i Ruth Mateu, regidora de Cultura i Memòria Democràtica, acompanyats pel director general de Memòria Democràtica, Marc Andreu Herrera, i també, familiars de Rafel Moyà Pujol.

Homenatge a Rafel Moyà Pujol.

Rafel Moyà Pujol, natural de Sant Elm, on nasqué el 15 d’agost de 1904, fou el quart de nou germans, dels quals set emigraren a França. Fill de Rafel Moyà «Perxota» i d’Aina Pujol Palmer, essent els seus germans: Bartomeu, Margalida, Sebastià, Aina, Gabriel, Pere Joan, Jerònima i Maties. Nacionalitzat francès, que morí el 3 d’abril de 1945 a un petit camp de treballs forçats de Hradischko, en terres xeques, on fou deportat com enemic polític per defensar les seves idees, per defensar una França lliure.

Serveixi aquest modest homenatge a un andritxol santelmer, nacionalitzat francès, que entregà la seva vida per unes idees en les quals hi creié fermament, demostrant amb la seva actitud, determinació i coratge.

Aquells eren temps de guerra, i ell, Rafel Moyà Pujol, com en l’obra de Hemingway, va saber per qui doblen les campanes» cita de l’article de la revista Alí número 102, escrit el maig 2009 per Colette Moyá de Pertuis i Francisca Llambías, qui avui ha col·locat la pedra en record de Rafel.

Des de l’Ajuntament d’Andratx, concretament des de la regidoria de Cultura i Memòria Democràtica, s’ha adherit al projecte impulsat per la Secretaria Autonòmica de Sectors Productius i Memòria Democràtica, per retre homenatge a les víctimes del nazisme i del franquisme a les Illes Balears amb la instal·lació d’aquesta pedra, dins el Projecte Stolpersteine, dirigit per l’artista alemany Gunter Demnig.

Es tracta de llambordes fetes a mà amb una placa de llautó, que conté informació sobre cada una d’aquestes víctimes de camps de concentració nazi —nom, data de naixement, lloc i data de detenció, a quin camp de concentració va ser deportat, data de la mort o si va ser alliberat— que s’ubicaran en les adreces on varen viure.