Autonòmic

L’ADT ha executat 102 demolicions en el sòl rústic de Mallorca durant el 2020

En la majoria dels casos es poden acollir a reduccions de més del 80% de la sanció perquè les han dut a terme els propietaris dins dels terminis establerts

En la majoria dels casos es poden acollir a reduccions de més del 80% de la sanció perquè les han dut a terme els propietaris dins dels terminis establerts.

L’Agència de Defensa del Territori ha executat 102 demolicions, la xifra més elevada després de la del 2019, que varen ser 124. El 2018 es varen dur a terme 97. La consellera de Territori, Maria Antònia Garcías, ha explicat que «abans era una gran mancança de la disciplina urbanística, ja que s’imposaven sancions, i tot i que també s’ordenaven demolicions, finalment no se n’executava cap. Actualment, la ciutadania sap que això ja no passa». Garcías ha recordat durant els sis primers anys de l’ADT, des del 2009 fins al 2015, només s’havien executat 19 demolicions, mentre que en els darrers quatre anys se n’han executades 404.

D’aquestes 404, 377 (un 93%) s’han pogut acollir a les reduccions del 80% i el 90% de la sanció que estableix la llei, perquè han estat executades pels propietaris dins el termini voluntari per fer-ho.

Quant a la distribució de demolicions executades per municipis, segueixen destacant les executades en municipis que es varen adherir a l’Agència des de la seva creació, ara fa dotze anys: Algaida (68), Marratxí (42), Montuïri (23). «Són els municipis on l’Agència ha tramitat una quantitat més elevada d’expedients, ja que fa molt més temps que formen part de l’ADT», ha explicat Garcías. La consellera també ha comentat que aquesta acció de l’Agència afecta igualment els municipis que s’han adherit a l’Agència dins els darrers anys: Felanitx (26), Pollença (17), Artà (17), Selva (17), Andratx (15), Mancor (13), Capdepera (10), Búger (10).

En relació amb l’any 2020, els municipis amb una major incidència de demolicions executades durant l’any passat són: Algaida (11), Artà (10), Montuïri (9), Marratxí (8), Pollença (6) i Búger (5).

Garcías ha recordat que qui ha comès les obres il•legals es veu obligat per l’ADT a presentar davant l’Ajuntament un projecte, en cas que les obres es puguin legalitzar, i, si no és possible, han de presentar un projecte de demolició. Això genera ingressos nous a l’Ajuntament per l’impost de construcció i les taxes que implica la presentació del projecte, el que ha generat que la suma dels municipis de Mallorca hagi tengut uns ingressos que ascendeixen aproximadament a un milió i mig d’euros.

El passat 8 d’abril el ple va aprovar la incorporació de Lloret de Vistalegre a l’ADT. La consellera de Territori, Maria Antònia Garcías, va agrair la confiança de l’ajuntament amb l’Agència. «Amb aquesta darrera incorporació seran 34 els municipis adherits a l’ADT, després de les recents incorporacions de Santa Eugènia, Andratx, Consell, Calvià i Binissalem», ha assenyalat Garcías.

Durant els dos primers anys de l’Agència de Defensa del Territori (2009 i 2010), hi havia sis municipis adherits. Durant el 2011, 2012, 2013 i el 2014 no es va produir cap incorporació. Entre el 2015 i el 2019, es varen incorporar a l’ADT vint-i-un municipis, la qual cosa va suposar arribar a la xifra total de vint-i-set. La consellera ha destacat que any rere any «que es consolida l’activitat d’aquest organisme per protegir la legalitat urbanística dins del sòl rústic. Una feina de defensa del nostre territori reconeguda pels ajuntaments i que beneficia a tota Mallorca».

L’Agència de Defensa del Territori (ADT) ha increment el pressupost previst per enguany, en relació amb el del 2020. Aquest organisme passa de disposar de 2.257.265 euros durant l’any passat a tenir una previsió pressupostària que ascendeix als 2.267.162 euros, fet que significa un increment del 0,4 %.

A %d blogueros les gusta esto: