Coses que es podrien demanar amb els fons Nextgen i FEDER a Andratx

Ja fa uns mesos que als municipis mallorquins se’ls ha demanat si ténen projectes per encabir dins el paquet que les Administracions públiques i locals espanyoles demanaran a Europa a travès dels fons NextGen i FEDER

Resumidament, podem enumerar una sèrie d’accions que es poden finançar amb els citats fons.

 • Substitució del clavegueram del Port d’Andratx. Des de l’entrada fins al Rocamar.
 • –  Substitució del clavegueram del Port d’Andratx a la seva segona línia. Des de l’antiga “Villa Asiática” fins la rotonda d’entrada.
 • –  Construcció d’un “coliving” a l’estructura inacabada de l’hort de la parròquia. Una altra opció seria la de convertir l’esquelet en Vivendes de Protecció Oficial.
 • –  Reconstrucció de l’escola graduada per tal d’instal·lar-hi un centre de Formació Professional/ Casal de Joves modern.
 • –  Instal·lació de parquet al poliesportiu del Vinyet – són pocs diners, la veritat – per tal de que les diferents activitats esportives infantils del municipi es poguessin diversificar.
 • –  Instal·lació de repetidors de ràdio i TV el suficientment potents com per a que el senyal de la FM i molts canals no es perdin.
 • –  Clavegueram nou a S’Arracó i Camp de Mar. Els problemes que s’hi produeixen sempre que hi plou una mica fa massa temps que duren.
 • –  Depuració definitiva del problema crònic que representen les aigües brutes del torrent a Camp de Mar.
 • –  Elaboració d’un programa marc de neteja sistèmica de tots els torrents del municipi amb desempleats locals com a primera opció laboral.
 • –  Instal·lació d’una nova maquinària – més ecològica, potent i funcional – a la depuradora de Sant Elm.
 • –  Adquisició de solars per a instal·lació de pàrquings públics dotats amb panells solars.
 • –  Pla marc d’instal·lació de panells i bateries solars de propietat pública per a assortiment dels carrers i vials del terme.
 • –  Pla marc d’instal·lació de panells i bateries solars de propietat público-privada per a fomentar l’autoconsum.
 • –  Adquisició de solars per a construcció de Vivendes de Protecció Oficial.
 • –  Adquisició de blocs de pisos per a Vivendes de Protecció Oficial. Edificis ja presents avui mateix al municipi. En els tres darrers punts, una anotació: el preu ha de ser el de mercat . Ens hem de fer a l’idea de que vivim a un dels deu municipis més carsd’Europa.

Són un parell d’exemples. Poden ser molts més. Ignoro si l’Excelentíssim Ajuntament ha fet alguna passa en aquest sentit. Però seria molt trist escudar-se en la no tinença d’unes Normes Subsidiàries per a no proposar res. També seria molt trist que l’oposició no fes cap esmena de millora al respecte. Com més preocupant fóra encara que es posàs la manca de recursos humans per a gestionar l’obtenció dels NextGen o dels ajuts FEDER. Altres municipis han arribat a convenis amb consultories externes. Com paguen aquests petits nuclis els despatxos? Per resultats. Què solen demanar dits professionals? Gestionar els fons obtinguts. Metodologia ben legal, per altra banda: hi guanya l’administració local i la ciutadania. La gestió, moltes vegades, té més d’inventiva que de reglaments. Sempre i quan la primera sigui legítima, quedi clar.

Voldrà assumir l’envit de modernitzar el nucli aquest equip de govern? Hauria de ser així. L’hauria d’acompanyar lleialment l’oposició? També. Veurem algun senyal tant per una banda com per l’altra?

El temps acabarà donant i treient raons. Sens dubte. Mentrestant, ací teniu les idees. I sense cobrar.

Moltes gràcies.
Bernat Jofre i Bonet
Previous post Inician la redacción del proyecto de rehabilitación de las instalaciones de Can Fasser
Next post Programación Festes SANT PERE 2021

Descubre más desde www.vilaAndratx.com

Suscríbete ahora para seguir leyendo y obtener acceso al archivo completo.

Sigue leyendo