02/12/2022

Quan els peons eren poetes i xerraven de ciència

PRESENTACIÓ del llibre Vida i obra de Jaume Roca, un pagès d’Andratx ( 1838-1912 )

PRESENTACIÓ del llibre Vida i obra de Jaume Roca, un pagès d’Andratx ( 1838-1912 ). El lloc escollit ha estat la clastra de SON MAS. Obra, de l’andritxola MARIA SERRANO i PUJOL, docent i llicenciada en Filologia Catalana per l’ Universitat de les Illes Balears.

L’acte ha estat ben entretingut, i ha servit per a repassar la figura de Jaume Roca i Bauçà.

Pels qui no ho sàpiguen – probablement, la majoria – una persona cabdal en el progrés d’Andratx en termes socioeconòmics durant la segona meitat del S.XIX. Explotador agrícola, empresari de la construcció, mercader, promotor urbanístic, polític, lliurepensador, autor teatral… en definitiva, un dels actors més rellevants a la Vila de la seva època.

Obra, de l’andritxola MARIA SERRANO i PUJOL, docent i llicenciada en Filologia Catalana per l’ Universitat de les Illes Balears

Un Andratx, per cert, obrer i d’esquerres. On hi havien fàbriques i assalariats, teixit productiu i exportacions des del petit moll del Port. Tant és així que Roca i Bauzà també armà una xalupa de quaranta tones per vendre i comprar gènere.

Per tant, un poble on el caciquisme no era tan desenvolupat per la diversificació evident del seu engranatge econòmic. Un terme on arrel de les societats obreres existents, els treballadors varen tenir accés a la cultura. I a la Cultura en majúscules: les revistes literàries, científiques i de divulgació de nivell arribaven als casinos obrers i republicanistes. On eren llegides per una classe treballadora que gràcies a persones com Jaume Roca i Bauzà esdevingué culta i formada. Un exemple per a la resta de l’illa, que mirava sorpresa com a les antigues terres del Pariatge anava pujant una ciutadania culta i sensible.

Igual que ara, en definitiva. En nom de la familia Jofre i Bonet, “de Son Esteve” , moltes gràcies per aquest rigorós recull sobre una persona irrepetible: el nostre repadrí.

Moltes gràcies.
Bernat Jofre i Bonet 

«Vida i obra de Jaume Roca, un pagès d’Andratx». Lectura dramatitzada de l’obra a Son Mas a càrrec de Voramar i Aires d’Andratx