Autonòmic

Protecció d’Espècies confirma l’avistament d’un exemplar de vespa asiàtica a Mallorca

La Conselleria ha activat totes les xarxes d’avistament, que foren un factor clau en l’exitosa campanya d’eradicació d’aquesta espècie, que es va desenvolupar entre 2015 i 2020

La Conselleria ha activat totes les xarxes d’avistament, que foren un factor clau en l’exitosa campanya d’eradicació d’aquesta espècie, que es va desenvolupar entre 2015 i 2020

El servei de Protecció d’Espècies de la Conselleria de Medi Ambient i Territori ha confirmat l’avistament d’un exemplar de vespa asiàtica (Vespa velutina ssp. Nigrithorax) a la localitat de Marratxí. La troballa va ser comunicada durant el cap de setmana per un ciutadà i, des de llavors, tècnics del COFIB i de la Conselleria estan rastrejant la zona cercant altres exemplars o un possible niu.

La Conselleria ha activat totes les xarxes d’avistament, que foren un factor clau en l’exitosa campanya d’eradicació d’aquesta espècie, que es va desenvolupar entre 2015 i 2020. En cas que es trobi un possible exemplar, es pregar comunicar-ho immediatament al servei de Protecció d’Espècies (606 87 52 44 o especies@dgcapea.caib.es) o a través de l’aplicació Vespapp de la UIB.

En la mesura del possible, és important enviar una fotografia de l’exemplar sospitós perquè la vespa asiàtica es pot confondre amb espècies autòctones de vespa.

Exemplar de vespa asiàtica (FOTO: Joan Marquès)

El darrer niu d’aquesta espècie a Mallorca, única illa de l’arxipèlag on s’havia detectat, es va localitzar el juliol de 2018. Des de llavors, no s’havia confirmat la presència d’aquesta espècie invasora a l’illa. En total, d’ençà el primer avistament, el 2015, s’han localitzat i destruït 32 nius i s’han capturat 90 exemplars.

La vespa asiàtica és una espècie exòtica invasora que depreda activament pol·linitzadors com l’abella de la mel i que causa greus perjudicis al sector apícola i als ecosistemes naturals. Es va introduir a França el 2004 i va esdevenir la primera invasió exitosa d’una vespa a Europa. A l’Estat es va detectar per primera vegada el 2010, concretament a la localitat navarresa d’Amaiur. L’octubre de 2015 es va confirmar la seva presència a Mallorca i se’n va retirar un niu, a Sóller.

El 2016 es van detectar 9 nius als municipis de Sóller, Deià, Fornalutx i Bunyola. L’any següent, la presència de l’espècie va assolir el pic més alt, amb 21 nius detectats als municipis de Sóller, Deià, Fornalutx, Bunyola, Valldemossa, Esporles, Santa Maria, Lloseta i Escorca. El 2018 es va detectar només un niu, a Sóller. D’ençà llavors no s’havia tornat a detectar la seva presència.

A %d blogueros les gusta esto: