29/01/2023

Canvi climàtic

Si els amants del capfico opten per Cala Llamp, poden trobar-se que l’aigua ja cobreix sense cap casta de problemes el que els habituals del lloc dèiem «sa piscineta»

Quan arriba el juliol, no són pocs i poques els que diuen allò de que “no som persona”. Però enguany, les elevades temperatures han esdevingut preocupants, fent-nos recordar que el canvi climàtic està assotant ca nostra. 

De manera callada i sistemàtica, el nostre paisatge més proper està canviant. Les petites cales a la vora del Tim’s han desaparegut, víctimes de la pujada de la mar. El mateix podem dir de les platges del terme: especialment dramàtica podria ser la situació al Camp de Mar si ningú li posa remei. No sé si s’hi han fixat, però una cinquena part de l’arenal que servia de descans fins no fa tant, ara és o bé directament cobert per les onades o ben xop, per l’acció de les cada pic més properes onades. El fenomen es dóna amb més intensitat durant la pleamar: si l’aigua va mínimament brava i picada, els esquitxos poden arribar no molt lluny del bar plantat enmig de la sorra. La situació de regressió és més evident si un escull el que popularment s’anomena “la platja de ses dones”: la reducció d’espai per les tovalloles és més que òbvia.

Si els amants del capfico opten per Cala Llamp, poden trobar-se que l’aigua ja cobreix sense cap casta de problemes el que els habituals del lloc dèiem «sa piscineta«. Aquell curiós clot rocós amb aigua salada a uns metres de la costa.I si els mateixos amants de banyar-se a la mar fan un parell de quilòmetres, poden anar a Sant Elm i trobar-se que, efectivament, la zona arenosa s’ha fet amb els anys cada vegada més magra. La situació és molt més evident pels habituals de l’anomenada “platja petita”, la que queda a l’esquerra de l’hotel, per entendre’ns.

No obstant, sempre podrem seguir negant el canvi climàtic. I dir que de calorades, sempre n’hem passades. Que és una temàtica polititzada. I que tot el que puja, baixa. 

Mentrestant, l’atractiu singular d’aquest terme -les platges quasi salvatges, les cales, els roquissars- van desapareixent pel desglaç dels pols. Personalment, encara no he trobat cap negacionista que em pugui dir com tornar a refredar-los. Serà que tenen les idees congelades.

Moltes gràcies.
Bernat Jofre i Bonet
bernat.jofre@gmail.com