08/12/2022

Destinen 64,3 milions d’euros d’Europa per reactivar l’economia des dels serveis socials

Els fons es destinaran a la creació de 430 places residencials i de centre de dia, entre les quals destaquen les 120 de la nova residència de Son Dureta

Els fons es destinaran a la creació de 430 places residencials i de centre de dia, entre les quals destaquen les 120 de la nova residència de Son Dureta, a la reforma de 264 places de residències públiques i al reforç de la teleasistencia domiciliària, entre uns altres

El Govern de les Illes Balears ha signat amb el Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030 el conveni de transferència dels fons del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència corresponents al component 22 en les Illes Balears. Un conveni que permetrà una inversió total de 64.319.015 euros amb càrrec als fons europeus procedents del Mecanisme de Recuperació i Resiliència (MRR). 

La presidenta del Govern, Francina Armengol, ha mantingut una trobada en el Consolat de Mar amb la ministra de Drets Socials i Agenda 2030, Ione Belarra, abans de la signatura del conveni entre el ministeri i la consellera d’Assumptes Socials i Esports, Fina Santiago. A l’acte també ha assistit el secretari d’Estat per a l’Agenda 2030, Enrique Santiago, i el vice-president i conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes.

“Estem en el moment de la recuperació. I no hi ha gens més transformador quan parlem de transformació econòmica i de futur que invertir en les polítiques socials per a aquesta comunitat autònoma”, ha subratllat la presidenta. “Apostar per la cura de les persones, dels més vulnerables, és entendre la nostra societat des d’un altre punt de vista”, ha insistit, i ha afegit: “s’agraeix que en el plantejament de la recuperació econòmica tinguem posada la mirada en els serveis socials i en l’economia dels ciutadans”. També ha agraït al Govern espanyol per establir “el major escut social amb que mai s’havia enfocat cap crisi econòmica”.

En la mateixa línia, Santiago ha destacat que “Europa reconeix per primera vegada que els serveis socials no només faciliten la cohesió social sinó que ajuden a millorar i diversificar l’economia. Per primera vegada van a l’apartat d’estructura econòmica. Els serveis socials no només són despeses, sinó que també són inversions; inversions en llocs de treball estables, no deslocalizables i qualificats».

Per la seva banda, la ministra Belarra ha assegurat que es tracta d’un conveni “molt rellevant per invertir d’una vegada per sempre els fons europeus”. “Estem en un moment clau on hem de començar a posar les bases de la reconstrucció social”, ha recordat. La ministra també ha apuntat que “si alguna cosa ens ha ensenyat la pandèmia és que quan tot es para, les cures no es paren. Són imprescindibles per al sosteniment de la vida i precisament d’això tracta aquest conveni”.

És la primera vegada que Europa incorpora els serveis socials com a sector de la reactivació econòmica i que es fa una inversió econòmica d’aquesta envergadura per a serveis dirigits a les persones en l’àmbit social. 

Cal tenir en compte que aquests 64,3 milions d’euros es repartiran en tres anualitats (2021-23) i que el 23% d’aquests fons els gestionaran els consells insulars a través de convenis entre la conselleria d’Assumptes Socials i Esports i els respectius consells. 

Els diners es distribuirà en tres anualitats, amb els imports següents:
-2021: 17.866.936,51 euros
-2022: 22.003.616,39 euros
-2023: 24.448.462,67 euros

Destinació de la inversió

La consellera Fina Santiago ha avançat que la nova residència de Son Dureta, a Palma, també es finançarà amb aquests fons. Aquest projecte contempla la construcció de 120 places en sis mòduls de convivència per afavorir un ambient el més semblat possible a una llar. El cost total del projecte és de 9,3 milions d’euros. 

Aquestes són les diferents línies d’actuació previstes en el conveni:


-Construcció de 430 places residencials i de centre de dia per a persones amb necessitat de capellans de llarga durada. Finançament: 33.243.970,32 euros. 
-Reforma de 264 places de residències públiques de les Illes Balears per adaptar-les al model d’Atenció Centrada en la Persona i incorporar-les ala Xarxa Pública d’Atenció a la Dependència. Finançament: 8.676.112 euros.
-Reforç del servei de teleasistencia domiciliària i noves tecnologies per afavorir la permanència de les persones depenents al seu domicili habitual. Finançament: 6.431.901,56 euros.
-Desenvolupament i implementació de la Història Social Única Electrònica. Finançament: 7.431.901 euros.
-Creació (a través de la construcció, adquisició o reforma) de places residencials i recursos d’atenció per a menors tutelats (Consells), extutelados (Govern) i persones sense sostre (Consells). Import: 7.570.345,48 euros.
-Promoció de l’adequació d’entorns i serveis de les corporacions locals a exigències de qualitat i accessibilitat universal per millorar l’accés efectiu de persones usuàries dels serveis públics. Finançament: 964.758,22 euros.