Opiniones

Un camí, un accident i un torrent

Espero que algú hagi pensat en els vehicles d'emergències en aquests futurs vials verds

Unir la Plaça Espanya d’Andratx Vila amb l’antic camí de Son MasAmb interès s’ha rebut la notícia de l’eix ecològic que ha d’unir la Plaça Espanya d’Andratx Vila amb l’antic camí de Son Mas. El que avui es coneix com a “avinguda de la Cúria”. És una novetat positiva: probablement pot causar debat a la Vila, i només amb aquesta feta ja ens podem dar per satisfets. Com deia Josep Pla al Quadern gris , “més val un poble xerrant d’un club de futbol que una ciutadania morta”. Substituïm “club de futbol” per “obres”, i tenim Andratx, 2021.

No obstant, unes reflexions en ànim constructiu:
La preocupació ve quan es veu on està planificada la infraestructura: en sòl torrencial
  1. Espero que algú hagi pensat en els vehicles d’emergències en aquests futurs vials verds. Com tothom sap, l’Ajuntament és ple de gent intel·ligent, i suposem que hauran pensat que la Vila té una certa densitat de gent major. Així com en els andritxols i andritxoles que tenen una plaça d’aparcament a una cotxeria de la zona afectada pel passeig verd. No tan sols això: podria haver-hi als carrers afectats una sèrie de persones amb atencions molt específiques. Desgraciadament, algunes d’elles no es poden dur a terme si no és amb una ambulància. Per no parlar d’un simple accident domèstic que en requereixi una. Esperem pel bé de tots que s’hagi pensat en un mínim trànsit rodat.
  2. Preocupació, a la vegada que d’alegria. La darrera, perquè és bo que es planifiqui un aparcament pel futur. Excel·lent. La preocupació ve quan es veu on està planificada la infraestructura: en sòl torrencial. Ningú, absolutament ningú discutirà que els aparcaments són un greu problema al terme municipal. Ara bé: pensem seriosament en les conseqüències del seu emplaçament.
  3. Inconscientment, existeix un cert centralisme a l’hora de dissenyar intervencions de millora al municipi. No és cap crítica a aquest equip de govern municipal. El fenomen es produeix des de fa dècades. Per a temes d’embelliment, “Andratx” sol ser una porció de territori molt específica. El quadrat que va des del carrer General Bernat Riera fins al carrer Palma, i de la Carretera fins a Mestre Gaspar Pujol i Bosch. Sent sincers, els treballs de millora a Sa Coma, Port d’Andratx o S’Arracó són més comptats. No diguem els de Sant Elm o Camp de Mar. Es pot entendre el criteri demogràfic, certament. Però fins a un cert punt.
  4. Finalment, un detall: el recorregut de la nova intervenció municipal correspon amb el que cada dematí sol fer un gruix molt important del consistori i funcionariat per anar a berenar. Suposo que deu ser una coincidència com una altra. Dit sense mala idea, consti en acta.

No res, una sèrie de reflexions sense cap mena d’importància. Repeteixo que la idea me pareix seductora.

Moltes gràcies.
Bernat Jofre i Bonet