02/12/2022

Fred? «Depende»….

Vivim en moments de canvis. Ha deixat de ploure tant com feia abans, i – per exemple – els abans nombrosos calàpots han anat desapareixent de les Illes

Cada pic fa manco dies amb els termòmetres indicant pocs graus, aquesta és la realitat

Quan ve l’hivern, les temperatures baixen. Cada any diem allò de » quin fred que fa»: poca memòria històrica. Cada pic fa manco dies amb els termòmetres indicant pocs graus, aquesta és la realitat. Com a anècdota, els diré que el dia del meu aniversari ( dinou d’octubre ) els que amb mi cursaven  EGB ja vestien des de feia un mes llarg l’uniforme hivernal: botes, calçons de pana gruixada, jersei de coll alt, un gec de pell girada ( «la trenca»)…i encara acabàvem refredats. No com ara, que per Tots Sants hi ha qui encara va a la platja, del bon temps que arriba a fer. Això ens fa canviar d’hàbits: els abrics de pell negre que les senyores duien al cementiri han passat a la posteritat. 

Vivim en moments de canvis. Ha deixat de ploure tant com feia abans, i – per exemple – els abans nombrosos calàpots han anat desapareixent de les Illes. La raó és clara: sense estanys d’aigua dolça, no n’hi poden haver. De la mateixa manera que els arbres fruiters van morint cada vegada més joves: sense un mínim d’aliment, la supervivència dels vegetals es pot veure cada vegada més amenaçada. 

Plou, fa fred o «fa hivern»? Tot és relatiu: depenent d’on i s’hagi viscut, es podrà dir una cosa o l’altra. Ja ho diu la cançó: «Depende»…

Moltes gràcies.
Bernat Jofre i Bonet