02/12/2022

Armengol presenta a FITUR el nou model de turisme en el qual ja treballen les Illes Balears

Tot plegat, ha dit la presidenta, ha d’ajudar a convertir-nos “en un destí sostenible socialment, econòmicament i mediambientalment”

La presidenta Armengol ha fet balanç de la temporada passada i ha recordat que, malgrat la situació sanitària, “vàrem aconseguir allargar la temporada i recuperar el 90 per cent del turisme nacional del 2019“

La presidenta del Govern, el conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, el president del Consell d’Eivissa i altres autoritats a FITUR

La presidenta del Govern, Francina Armengol, acompanyada del conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, ha participat avui en la jornada inaugural de la fira internacional de Turisme FITUR, en la qual les Balears presenten el seu model de futur, basat en la sostenibilitat i la circularitat i encaminat a garantir la qualitat de vida dels residents i els treballadors del sector.

La presidenta Armengol ha fet balanç de la temporada passada i ha recordat que, malgrat la situació sanitària, “vàrem aconseguir allargar la temporada i recuperar el 90 per cent del turisme nacional del 2019, aconseguint també que augmentés la seva despesa” i ha indicat que “les Balears han recuperat el 55% de tot el turisme i que la temporada del 2022 es presenta molt millor”.

”A les Balears hem fet les coses bé perquè hem fet feina des del diàleg i conjuntament el sector públic i el privat” ha assegurat Armengol, per afegir que aquesta continuarà sent l’estratègia per “conformar el turisme de futur que volem”. En aquest sentit, ha defensat que la nova llei turística traça el camí per “continuar sent líders”. “Volem ser valorats per ser els primers que adoptam iniciatives valentes de compromís amb la qualitat i la salut laboral”. A més, ha afirmat que les Balears fan camí per esdevenir el primer destí turísticament circular del món: “impulsant plans de circularitat per a totes les empreses, que ens facin ser molt més eficients en la despesa energètica i en el consum d’un recurs escàs com és l’aigua i molt més conscients que el millor residu és aquell que no es genera i que aquell que es genera s’ha de reciclar o reutilitzar”. Tot plegat, ha dit la presidenta, ha d’ajudar a convertir-nos “en un destí sostenible socialment, econòmicament i mediambientalment”.

Moment en què les autoritats s’han detingut davant l’estand de Formentera a Fitur.

El conseller Negueruela, per part seva, ha ressaltat que totes les transformacions que pretén aquest nou model de futur han de fer-se entenent la sostenibilitat en una triple vessant: social, econòmica i mediambiental, perquè “el turisme ha d’integrar tothom i no només els turistes”. Per això, el conseller ha anunciat que totes aquestes mesures que s’impulsaran amb la nova normativa turística i que afectaran tot el sector turístic, aniran acompanyades de fons europeus, per tal de facilitar la transició al sector.

Cal recordar que el turisme provinent de la resta de l’Estat espanyol va resultar clau l’any 2021. “Continuam comptant amb ell”, ha dit el conseller, qui també ha recordat que aquest any el tancarem amb 2,3  milions de turistes espanyols: la mateixa xifra que l’any 2017 i un 90% dels turistes nacionals que arribaven abans de la pandèmia, “la qual cosa demostra que la recuperació és un fet i el nostre objectiu en aquesta fira és consolidar aquesta recuperació”.

A més a més, tal com ha indicat Negueruela, el turista nacional que arriba ara a les Illes Balears és més rendible que abans de la pandèmia. “Gasta més durant la seva estada en destí, la qual cosa implica que amb menys turistes es pot aconseguir la mateixa o fins i tot una major rendibilitat”, ha conclòs el conseller.

Armengol i Negueruela en un moment de la visita a l’estand de l’Ajuntament d’Alaior

Precisament per a impulsar el mercat nacional i la connectivitat aèria amb les illes, durant els dies que dura FITUR estan previstes diverses reunions de treball de la delegació balear amb companyies aèries com Vueling, United Airlines o Ryanair, amb l’objectiu de conèixer de primera mà les previsions i operatives d’aquestes companyies de cara a la pròxima temporada.

A més a més, demà els consells insulars de Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera duran a terme la presentació “Novetats turístiques de les Illes Balears el 2022”.