Medi Ambient engega una campanya d’informació davant l’inici de la temporada de nidificació de tortugues marines

Tot i que l’any passat, no es va registrar cap posta a les Illes Balears, les instal·lacions del LIMIA estan acollint una vintena de tortugues nascudes a Catalunya l’estiu passat

El conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, i la consellera d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Mae de la Concha, han visitat les instal·lacions del Laboratori d’Investigacions Marines i Aqüicultura (LIMIA), un dels espais acondicionats a les Illes Balears per a acollir exemplars de tortuga marina (Caretta caretta).Mir i De la Concha han presentat una campanya dirigida a la ciutadania recordant els consells que cal seguir en cas que presenciïn un intent de nidificació d’aquesta espècie catalogada com a vulnerable i que, els darrers anys, ha començat a nidificar a les Illes Balears, «un fenomen atribuïble a l’escalfament de la mediterrània i que suposa un nou compromís en matèria de conservació de la biodiversitat per a l’arxipèlag», segons ha dit el conseller.

A les Illes Balears, des de 2019, s’han registrat cinc postes, tres a Eivissa i dues a Menorca. Davant l’inici d’un nou període de nidificació, el Consorci de Recuperació de Fauna de les Illes Balears (COFIB) ha editat ferratines divulgatives i un vídeo amb informació sobre com cal actuar en cas de trobar una tortuga ponent ous, un niu o tortugues nounades arribant al mar. «És bàsic no molestar l’animal, no gravar-lo ni acostar-s’hi a manco de 10 metres, i cridar immediatament a l’112», ha assenyalat el conseller qui ha recordat que l’estiu passat un intent de posta a Formentera va fracassar perquè qualcú s’hi va acostar per gravar l’escena i va espantar l’animal. El material es distribuirà a les platges, espais naturals protegits amb costa, clubs nàutics, ports, centres de busseig i establiments turístics.

Tot i que l’any passat, no es va registrar cap posta a les Illes Balears, les instal·lacions del LIMIA estan acollint una vintena de tortugues nascudes a Catalunya l’estiu passat. De la Concha ha destacat, en aquest sentit, que «feim un esforç per impulsar instal·lacions com aquestes, en el camp de la recerca en l’àmbit marí, perquè cada cop seran més evidents els efectes del canvi climàtic i ens cal apostar de manera clara per la investigació». La consellera ha explicat que, des de finals de l’any passat, el LIMIA està adscrit a SEMILLA, l’ens de la conselleria que es dedica a la recerca, i ha recordat que ha acollit projectes com el de la recuperació de taurons i rajades, a partir d’ous provinents de la pesca accidental.

Les tortugues arribaren a Mallorca el passat octubre en el marc de la col·laboració entre el Servei de Protecció d’Espècies i el departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya. Durant aquest temps han seguit el programa de cria en captivitat head starting, el mateix que es va aplicar als exemplars de tortugues marines de les postes registrades els darrers anys a les Illes Balears.

Actualment, els exemplars, amb 8 mesos de vida, pesen prop d’un quilo, mesuren 18 centímetres de llarg i 14 d’ample. Està previst que el mes que ve viatgin a l’Oceanogràfic de València per determinar el sexe dels exemplars, per després tornar a Catalunya on seran retornades al mar. El Palma Aquarium acull 5 altres exemplars nascuts, també, a Catalunya.

La tortuga marina és una espècie catalogada com a vulnerable. Històricament, ha nidificat a la mediterrània oriental, però els darrers anys ha intensificat el nombre de postes a la vessant occidental, un fenomen que els científics relacionen amb l’emergència climàtica i l’increment de la temperatura de la mar.

Previous post Tanta sort d’ells
Next post El PSOE d’Andratx ha celebrat un dinar amb motiu del primer any de batlia socialista a l’Ajuntament