29/09/2022

Afers Socials adjudica el disseny de la nova residència pública d’Andratx

A partir de la signatura del contracte els arquitectes disposaran de dos mesos per elaborar el projecte bàsic del nou centre per poder començar a tramitar les autoritzacions pertinents

La nova residència comptarà amb 60 places i tendrà un pressupost de 5’5 milions d’euros finançats íntegrament per la Conselleria d’Afers Socials i Esports

La consellera d’Afers Socials i Esports del Govern de les Illes Balears, Fina Santiago, i el batle d’Andratx Antoni Mir, han presentat avui públicament als veïns del municipi el disseny de la nova residència

La Conselleria d’Afers Socials i Esports ja té el projecte arquitectònic guanyador per a la nova residència pública d’Andratx que es construirà a un solar de 3.216 metres quadrats del carrer Son Lluís que cedeix l’Ajuntament d’Andratx.

Es tracta del projecte “Locus Amoenus” dissenyat pel despatx d’arquitectura Cano Lasso i que ha estat escollit pel jurat entre les 23 propostes que optaven al concurs d’idees arquitectòniques organitzat per la Conselleria d’Afers Socials i Esports i el Col•legi d’Arquitectes de les Illes Balears.

La consellera d’Afers Socials i Esports del Govern de les Illes Balears, Fina Santiago, i el batle d’Andratx Antoni Mir, acompanyats de l’equip guanyador del concurs arquitectònic han presentat avui públicament als veïns del municipi el disseny de la nova residència per a persones majors en situació de dependència projectat al municipi.

Abans de començar l’acte, presentat per la regidora, Xisca Castell, han signat el conveni per a la cessió de l’ús del solar perquè s’hi construesqui la nova residència.

Locus Amoneus

El projecte, que duu per títol Locus Amoneus, ocuparà una superfície de 2.700 metres quadrats i està orientat per gaudir de les vistes a la Serra de Tramuntana. S’organitza en forma de T central que es repeteix en tres plantes aprofitant la caiguda natural del terreny. Les sales d’estar, a més de tenir vistes a la muntanya, també gaudiran de dos grans patis arbrats i enjardinats que seran els que articularan tot el recinte. Un d’ells serà públic i obert, l’altre privat i controlat.

El nou edifici, a més d’utilitzar materials i sistemes constructius de l’arquitectura mallorquina que s’integraran de forma natural en el seu paisatge, també persegueix un consum energètic gairebé nul. L’orientació, el control solar, la ventilació creuada o la utilització de graves blanques, làmines d’aigua i ombra vegetal reduirà de manera important la demanda de calefacció a l’hivern i d’aire condicionat a l’estiu.

També s’hi incorporen sistemes d’estalvi de l’aigua, com la xerojardineria que mitjançant l’enjardinament amb vegetació autòctona redueix la demanda d’aigua de reg i aljubs per reutilitzar aigües grises.

Terminis

A partir de la signatura del contracte els arquitectes disposaran de dos mesos per elaborar el projecte bàsic del nou centre per poder començar a tramitar les autoritzacions pertinents.