Autonòmic

El Consell dobla les ajudes als municipis en la seva estratègia per combatre l’emergència climàtica

La presidenta del  Consell Catalina Cladera ha explicat que “si sumam la inversió que hem fet aquesta legislatura en les ajudes del PAESC, arribam als 10 milions d'euros, la xifra més alta des de que ho posàrem en marxa”

Cladera i Alzamora anuncien una convocatòria de 7 milions d’euros que permetran als municipis dur a terme actuacions en la lluita contra la crisi climàtica a través de la mitigació, l’adaptació i l’educació ambiental.

El consell Executiu del Consell de Mallorca ha aprovat una nova convocatòria de subvencions que permetrà al conjunt dels municipis de l’illa dur a terme accions incloses en els Plans d’Acció per a l’Energia Sostenible i el Clima (PAESC). Tot amb l’objectiu d’assolir els objectius 2030 prevists pel Pacte de Batlies de Mallorca. A proposta del conseller de Promoció Econòmica i Desenvolupament local, Jaume Alzamora, el Consell Executiu ha aprovat les ajudes que suposaran una injecció de set milions d’euros durant dos anys.


En una roda de premsa posterior al Consell Executiu, la presidenta del Consell Catalina Cladera ha explicat que “si sumam la inversió que hem fet aquesta legislatura en les ajudes del PAESC, arribam als 10 milions d’euros, la xifra més alta des de que ho posàrem en marxa” ha expressat Cladera. Segons la presidenta de la institució insular, “malgrat hi ha hagut una pandèmia i un crisi no hem deixat d’ajudar els municipis, a mesura que el Consell te més recursos, més donam als ajuntaments i en aquest cas per ajudar a tenir uns municipis més sostenibles i que redueixin l’impacte del canvi climàtic a la nostra terra” ha apuntat. En aquest sentit la presidenta ha destacat que durant aquest legislatura el Consell ha invertit més de 90 milions d’euros en ajudes als ajuntaments perquè executin projectes de millora, eficiència i sostenibilitat als municipis.

Durant la presentació de les ajudes, celebrada al municipi de Santa Maria del Camí, el conseller Alzamora ha destacat que aquest paquet d’ajudes té molta més importància de la que pugui semblar. “Mallorca i el conjunt de la mediterrània són una zones més vulnerables del planeta davant l’emergència climàtica. Aquesta lluita ha de ser global i des del Consell de Mallorca no només ens hi sumam, sinó que des de la nostra vocació municipalista la feim extensiva als ajuntaments de l’illa” ha assegurat. En aquest sentit, el conseller ha posat en relleu que “doblar el pressupost destinat a tal efecte és un bon exemple del nostre compromís mediambiental, i sobre tot, demostrar a la ciutadania que adaptar-se al canvi climàtic necessita actuacions reals, concretes. I amb aquestes subvencions el Consell fomenta que els municipis puguin dur-les a terme.” De fet la presentació s’ha realitzat durant una visita a un dels punts de càrrega de vehicles elèctrics finançats pel Consell. A l’acte hi havia el batle del municipi Colau Canyelles.Com sol ser habitual, el Consell de Mallorca  ha establert uns criteris poblacionals a l’hora d’ajudicar aquestes subvencions. Com en altres convocatòries els municipis més petits poden rebre fins a 138.000 per euros destinats a finançar els seus projectes. Uns criteri que poblacional, ha assenyalat Alzamora, “que ens permet arribar a cada racó de l’illla i no deixar cap municipi, per petit que sigui, fóra d’aquesta lluita contra l’emergència climàtica”.


Les actuacions que es podran finançar amb les subvencions d’aquesta convocatòria seran les necessàries per assolir els objectius 2030 establerts pel Pacte de Batlies de Mallorca:
– Reducció d’un 40% de les emissions de CO2.
– Implantació del 27% d’energies renovables.
– Millora del 27% de l’eficiència energètica.
– Accions d’adaptació al canvi climàtic

Les accions subvencionables entre d’altres  són:
1. Millora de l’eficiència energètica de l’enllumenat public
2. Enllumenat interior d’edificis o instal·lacions municipals
3. Substitució de vehicles municipals de més de 10 anys per un vehicle 100 % elèctric
4. Instal·lació de punts dobles de càrrega de vehicles elèctrics

El Pacte de Batles i Batlesses
El Pacte de Batles i Batlesses pel Clima i l’Energia és una iniciativa europea a la qual s’han inscrit més de 9.800 entitats locals compromeses a reduir en un 40 % les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle per a l’any 2030. Altres compromisos dels municipis signants són millorar l’eficiència energètica de les instal·lacions municipals que consumeixen energia i incrementar la producció d’energia d’origen renovable. La signatura del Pacte comporta elaborar un Pla d’Acció per a l’Energia Sostenible i el Clima on es proposen una sèrie d’actuacions per impulsar la mitigació i l’adaptació al canvi climàtic.