08/12/2022

El pressupost de les ajudes del desenvolupament rural per a les Balears augmentaran un 6%

En relació amb la línia d’inversions en explotacions s’hi destinaran 30 milions d’euros al llarg dels 5 anys

El pressupost de les ajudes del Programa de Desenvolupament Rural (PDR) del proper període 2023-2027 per a les Balears augmentarà un 6% respecte del període actual.

Es tracta d’un total de 144.436.895,66 euros per a cinc anualitats, és a dir, 28.887.379,13 euros per any. Durant el període 2014-2022, la despesa pública total ha estat de 22.867.438,72 euros per any. El PDR es nodreix del Fons Europeu Agrari de Desenvolupament Rural (FEADER), de fons del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació i de la Conselleria d’Agricultura Pesca i Alimentació. L’aportació europea representa gairebé el 40%, i es manté respecte del període anterior. La resta d’aportació, del ministeri i de la comunitat, gairebé s’ha duplicat.

Del total de la despesa compromesa, un 20,77% correspon a la línia d’inversions en explotacions, un 12,12% a la línia de joves agricultors, un 34,18% a les línies referides als compromisos amb el medi ambient i un 29,48% a la resta d’inversions. A la línia LEADER s’hi destinarà el 6,1% de FEADER, un 1,1% més del que obliga el reglament de la PAC.

En relació amb la línia d’inversions en explotacions s’hi destinaran 30 milions d’euros al llarg dels 5 anys, és a dir, 6 milions d’euros a l’any. Fins ara la despesa programada era de 4,2 milions d’euros anuals. Aquesta línia d’ajuda va orientada a les explotacions professionals i prioritàries que presenten projectes que millorin la competitivitat, la modernització, l’adaptació al canvi climàtic i la innovació.

La despesa compromesa per a la línia de joves agricultors és de 17,5 milions d’euros en 5 anys, 3,5 milions d’euros a l’any. Es complementarà amb una línia pilot de suport a la successió de les explotacions entre agricultors jubilats i joves agricultors de 200.000 euros a l’any. La despesa programada per a l’agricultura ecològica entre el 2023-2027 serà de 15,5 milions d’euros, 3,1 milions d’euros per any. Fins ara, l’aportació a l’agricultura ecològica ha estat de 2 milions d’euros anuals.

El nou PDR també preveu mesures agroambientals noves que sumen 2,5 milions d’euros més per any com són la línia de lluita biològica, l’aprofitament d’aigües regenerades, el benestar animal i la biosolarització per al control de nematodes i fongs.

El nou Programa de Desenvolupament Rural (PDR) preveu també la resta de mesures tradicionals, com la línia de la producció integrada, les inversions no productives (marges), la de prevenció d’incendis de riscos forestals o les inversions en transformació i comercialització.

A %d blogueros les gusta esto: