29/01/2023

Comença la vacunació combinada contra la grip i la COVID-19 a les Illes Balears

La directora general de Salut Pública ha destacat que habitualment el grup que més cobertura assoleix és el de persones de 75 anys i més

La Conselleria de Salut i Consum comença la campanya de vacunació combinada contra la grip i les noves variants de la COVID-19, la qual s’inicia amb les persones de 60 anys o més (en el cas d’Eivissa, Formentera i Menorca, mentre que a Mallorca seran els de 80 anys o més) i les d’entre 12 i 59 anys que tenguin alguna condició de risc, així com les dones embarassades. També es podran vacunar els sanitaris i treballadors sociosanitaris que fan feina a atenció primària, hospitalària o residències de gent gran o d’atenció a la discapacitat.

Aquests col·lectius ja poden demanar cita, preferentment a través de la web citavacunacovid.ibsalut.es, on també trobaran tota la informació sobre la campanya. En el cas de les persones que, tot i que siguin dels grups als quals s’adreça la campanya, no constin en la base de dades d’aquest servei poden consultar la seva situació a través del telèfon d’Infovacuna (971 211 999), que també servirà per citar les persones que no tenen la possibilitat d’autocitar-se digitalment.   

L’objectiu principal és assolir un nivell elevat de cobertura en tots els col·lectius de risc ja que, especialment en la gent gran o amb malalties cròniques, tant la grip com la COVID-19 poden descompensar les seves patologies, causar-los un ingrés hospitalari o fins i tot poden derivar en complicacions molt greus i ocasionar la mort.

Font ha informat que, com a novetat, a part de l’administració simultània de les dues vacunes, s’ha ampliat la població diana de la grip dels 65 als 60 anys i, per tant, s’estima que la població que s’ha de vacunar a les Illes Balears augmenti en 55.669 persones i arribi fins a un total de 457.473: 366.593 a Mallorca, 36.106 a Menorca i 54.774 a Eivissa i Formentera.

La directora general ha explicat que per dur a terme la campanya, la Conselleria de Salut i Consum ha adquirit 304.800 dosis de la vacuna contra la grip: 300.000 destinades a la població general i 4.800 dosis d’alta càrrega que actualment ja s’administren a persones institucionalitzades. Pel que fa a la vacuna contra la COVID-19, reforçada contra les variants B4 i B5, ara mateix les Illes Balears en tenen més de 220.000 dosis en estoc.

Amb aquest volum de vacunes es podrà assolir l’objectiu de cobertura del 66 %. De manera més concreta, la idea és aconseguir cobertures del 75 % en els grups de major edat (persones de 65 anys o més) i sanitaris i sociosanitaris, i del 60 % en la resta de grups diana.

La directora general de Salut Pública ha destacat que habitualment el grup que més cobertura assoleix és el de persones de 75 anys i més. I ha animat el grup de 60 a 74 anys i les dones embarassades a aprofitar els beneficis de protecció que ofereix aquesta prestació gratuïta i universal del sistema sanitari públic.

Grups que poden rebre la vacunació combinada de grip i COVID-19

Per part seva, Carandell ha indicat que la vacunació combinada s’inicia amb el grup de persones de 60 anys i més d’Eivissa, Formentera i Menorca, i de 80 i més a Mallorca, així com les dones embarassades en qualsevol trimestre de la gestació. També arrenca en el grup de persones de 12-59 anys amb alguna condició de risc (malaltia crònica cardiovascular, malaltia crònica neurològica, malaltia crònica respiratòria , diabetis mellitus, obesitat mòrbida, malaltia renal crònica i síndrome nefròtic, trastorns de la coagulació, malalties hepàtiques, immunosupressores, trasplantats, càncer o celiaquia, entre d’altres). Aquest grup —12-59 anys amb condicions de risc— rebrà un missatge SMS que els informarà que estan inclosos en els grups que es poden administrar les dues vacunes. Les persones d’aquest grup que no hagin rebut l’SMS podran demanar la cita en el telèfon d’Infovacuna (971 211 999).

A més, també són candidats a les vacunes combinades els professionals sanitaris dels grups 2 i 3A, és a dir, el personal sanitari i sociosanitari que treballa a atenció primària, centres hospitalaris o residències de gent gran o d’atenció a la discapacitat, per la seva exposició més gran i la possibilitat de transmissió a persones altament vulnerables. En el cas concret dels treballadors del sector privat, poden demanar cita per citavacunacovid.ibsalut.es o en el telèfon d’Infovacuna, mentre que els del sector públic seran citats pels seus serveis de riscs laborals.

Quant a la vacunació combinada en infants de risc d’entre 5 i 11 anys i els cuidadors de persones amb risc alt de desenvolupar una malaltia per COVID greu (persones immunodeprimides), se n’informarà en els propers dies.

És important recordar que per poder rebre la dosi de record de la vacuna contra la COVID-19 la persona ha d’haver completat la primovacunació. Aquesta pauta completa de vacunació pot variar segons la situació clínica de la persona.

El 21 de novembre arrencarà la campanya només contra la grip

A més, a partir del 21 de novembre es podran vacunar només de la grip altres col·lectius que no han de rebre la dosi de reforç contra la COVID-19, com ara els menors d’entre 6 mesos i 4 anys que presenten condicions de risc, el personal dels serveis d’emergència (forces i cossos de seguretat, bombers, serveis de protecció civil, persones que treballen en els serveis d’emergències sanitàries, treballadors d’institucions penitenciàries…) i treballadors exposats directament a aus o a porcs en granges o explotacions avícoles o porcines, així com a aus silvestres. També s’administrarà la dosi contra la grip a treballadors de les escoletes de zero a cinc anys, tant docents com cuidadors.

Així mateix, a partir de dia 1 de desembre, sempre que hi hagi disponibilitat de vacunes, es podrà administrar a la població no de risc.

En cas de dubtes es pot consultar la informació a la web citavacunacovid.ibsalut.es.