Autonòmic

La Ruta de Pedra en Sec s’ampliarà 70 quilòmetres més i connectarà amb tots els pobles de la Serra

La Ruta de Pedra en Sec és un itinerari senderista, definit i senyalitzat per tal de facilitar el trànsit als senderistes i el contacte amb l’entorn natural, cultural i paisatgístic de la serra de Tramuntana

La modificació del Pla Especial preveu la incorporació de noves variants que connectaran la ruta amb més pobles de la serra

La vicepresidenta i consellera de Sostenibilitat i Medi Ambient, Aurora Ribot, i la directora insular de Medi Ambient, Inmaculada Férriz, han presentat en roda de premsa la modificació del Pla Especial d’Ordenació i Protecció de la Ruta de Pedra en Sec (PERPS). El Pla Especial vigent es va aprovar definitivament, en la seva primera formulació, pel Ple del Consell de Mallorca el 21 de maig de 2015.

La Ruta de Pedra en Sec és un itinerari senderista, definit i senyalitzat per tal de facilitar el trànsit als senderistes i el contacte amb l’entorn natural, cultural i paisatgístic de la serra de Tramuntana. Està dissenyat per presentar un grau de dificultat baix i adreçat a un públic al més ampli possible. Discorr per la serra de Tramuntana i està constituïda per un traçat principal de 170,74 km, distribuïts en vuit etapes, vuit variants que sumen 128,82 km. Tota la ruta té una longitud de 299,56 km.

Les propostes de modificació d’aquest Pla Especial inclouen modificacions en el traçat de determinades etapes i variants del Pla Especial aprovat, que suposen una millora del traçat de la Ruta de Pedra en Sec i permeten augmentar la seguretat de les persones usuàries, així com incrementar l’interès patrimonial i paisatgístic del recorregut. La Direcció Insular de Medi Ambient recalca que aquestes noves incorporacions de traçat no estan obertes i es recomana, per a la seguretat dels senderistes, no transitar-hi.  

La vicepresidenta i consellera de Sostenibilitat i Medi Ambient, Aurora Ribot, ha destacat que «l’objectiu d’aquesta ampliació és fer més accessible la serra de Tramuntana a la ciutadania i que els camins connectin els diferents pobles de la nostra Serra i, d’aquesta manera, tenir la natura més a prop, per tal de gaudir d’un oci diferent, sostenible i respectuós amb el medi ambient».

«Estic convençuda que la millor manera de generar ecologistes és que la ciutadania es pugui apropar a la natura de forma segura, sense complicacions. Perquè entenem que no ens podem permetre una cosa diferent, que els mallorquins i mallorquines han de poder apropar-s’hi», ha afegit la consellera.

Per la seva banda, la directora insular de Medi Ambient, Inmaculada Férriz detalla que, «la recuperació de camins i la seva senyalització a la Serra de Tramuntana permet a la població de Mallorca apropar-se al patrimoni cultural i natural, així com gaudir dels seus bells paisatges. El Consell de Mallorca vetlla pel manteniment, per la protecció i per la conservació de la Ruta de Pedra en Sec, per seguir oferint aquest servei a la població».

Objectius del Pla Especial

•    Assegurar l’accés lliure i gratuït dels senderistes per un itinerari senyalitzat i oferir serveis mitjançant una xarxa de refugis de muntanya.
•    Establir l’ordenació de l’àmbit de la Ruta, d’acord amb les directrius que es deriven del Pla Territorial Insular de Mallorca i altres instruments de planificació.
•    L’ordenació del senderisme per la Ruta de Pedra en Sec, des de la protecció i conservació de la naturalesa i del patrimoni i del respecte pel medi rural.
•    Afavorir i potenciar el desenvolupament local sostenible del territori per on discorre la Ruta.

La Ruta està estructurada en vuit etapes i quinze variants, que se subdivideixen en trams. Cada etapa comença preferentment a un poble o un refugi. Aquest fet facilita l’accés a l’inici i final de cada etapa, perquè el senderista pugui descansar, abastar provisions o deixar el vehicle, entre altres finalitats.

La inclusió de noves variants permet reforçar la importància del Pla Especial pel que fa a la preservació del patrimoni cultural, la declaració de la serra de Tramuntana com a patrimoni mundial per part de la UNESCO, tant del paisatge cultural de la Serra com del patrimoni immaterial de la tècnica de pedra en sec.

Variants, etapes i refugis

El nou Pla Especial preveu la creació i ubicació dels refugis de Galatzó, ubicat en les antigues porqueres de la finca pública de Galatzó, i el refugi de Raixa, que estarà situat a cals Amos, finca pública de Raixa. També s’inclou la previsió d’un futur refugi a les Cases Velles des Tossals dins la finca pública des Tossals Verds.

Pel que fa a la modificació d’etapes o variants ja incloses en el Pla Especial d’Ordenació i Protecció de la Ruta de Pedra en Sec (PERPS) destaquen: Etapa 2. Coma d’en Vidal – Esporles. Etapa 3. Esporles – Can Boi. Etapa 5. Muleta – Tossals Verds. Etapa 7. So n’Amer – Pollença.

Les noves variants incloses permeten donar resposta a les peticions dels ajuntaments de Palma, Puigpunyent, Calvià, Esporles, Lloseta, Mancor de la Vall, Santa Maria i Bunyola, amb recorreguts que enllacen amb pobles o llocs d’interès i que contribueixen al desenvolupament local dels municipis afectats:

  1. Variant I. Galilea: es tractaria del camí de sa Font Nova, que permet la connexió des de la finca pública de Galatzó a Galilea. Es tracta d’un camí públic tradicional que empraven els treballadors de Galilea per anar a treballar en les tasques agrícoles de la finca de Galatzó. Amb aquesta incorporació es completaria la connectivitat de la Ruta de la Pedra en Sec amb tota la xarxa de camins i itineraris del municipi de Calvià i permetria una major connexió amb les zones turístiques del municipi i amb tota la gent que, a dia d’avui, gaudeix de la finca de Galatzó.
  2. Variant J. La Vileta: aquesta variant suposa la inclusió d’un itinerari de gran interès històric i constructiu (en alguns trams està empedrat), i permet la connexió de la Ruta de Pedra en Sec amb Palma, en millora la connectivitat, ja que s’hi pot accedir amb transport públic.
  3. Variant K. Son Sanutges: la variant discorre pel camí antic de Planícia, que ja es troba obert i senyalitzat com a itinerari senderista, inclòs pel seu elevat interès patrimonial i paisatgístic. A més aquesta variant permet oferir a les persones que practiquen senderisme una opció de recorregut més curta entre el refugi de la Coma d’en Vidal i el nucli urbà d’Esporles (etapa 2) i la fa apta per a un sector més ampli de població.
  4. Variant L. Universitat: aquest itinerari ja es troba obert i senyalitzat com a itinerari senderista. Aquesta variant suposa la inclusió d’un itinerari de gran interès paisatgístic i patrimonial. A més, la seva incorporació permetrà millorar la connectivitat de la Ruta amb la ciutat de Palma, ja que la UIB (on finalitza el recorregut) disposa d’estació de metro i connexió amb bus.
  5. Variant M. Palmanyola: a més, suposa la inclusió d’un itinerari de gran interès històric i ambiental (entorn declarat com a paisatge pintoresc, el sistema hidràulic de la font de Mestre Pere i la síquia de na Cerdana i pròxim a la síquia d’en Baster), i permet la connexió de la Ruta de Pedra en Sec amb el transport públic a la zona de sa Garriga a Son Sardina.
  6. Variant N. Santa Maria del Camí: la inclusió d’aquesta variant permet l’accés a la Ruta de Pedra en Sec des del nucli urbà de Santa Maria, n’augmenta la connectivitat i, a més, permet l’entrada i la sortida a la ruta amb transport públic, especialment amb el tren.
  7. Variant O. Torre des Verger: entre l’hort de Planícia i la torre des Verger, que es mantenen com a part de la ruta pel seu interès històric, patrimonial i paisatgístic.

La modificació núm. 1 del Pla Especial d’Ordenació no inclou la previsió de noves zones d’aparcament. Amb la inclusió de les noves variants s’incrementa de manera considerable la connexió de la Ruta de Pedra en Sec amb el transport públic, fet que permetrà oferir a les persones usuàries un ample ventall de possibilitats per accedir a la Ruta de Pedra en Sec.

Més informació del Pla Especial: https://pterritorial.conselldemallorca.cat/pla-especial-ruta-pedra-en-sec  

Més informació Ruta de Pedra en Sec (GR-221): https://caminsdepedra.conselldemallorca.cat/ruta-pedra-en-sec-gr-221


A %d blogueros les gusta esto: