31/03/2023

Finalizan las obras en el túnel de Son Vic

A les dotze del migdia d’avui s’ha obert al trànsit de manera definitiva, tal com ja es va fer amb el túnel de Sa Coma, que es va obrir al trànsit el passat 20 de febrer.

El pressupost total ha arribat als 6.123.853,58 euros

La presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera, i el conseller de Mobilitat i Infraestructures, Iván Sevillano, han visitat el final d’obra dels túnels; una visita que ha consistit en un recorregut per l’interior del túnel de Son Vic que, a les dotze del migdia d’avui s’ha obert al trànsit de manera definitiva, tal com ja es va fer amb el túnel de Sa Coma, que es va obrir al trànsit el passat 20 de febrer. Cladera i Sevillano han estat acompanyats per la directora insular d’Infraestructures, Olga Martínez, regidors dels ajuntaments de Calvià i Andratx i un nombrós grup de veïns i veïnes de la zona, entre altres.

Les obres s’han desenvolupat al llarg del darrer any, amb les aturades de l’estiu i les festes de Nadal que es varen plantejar per donar resposta a les peticions dels veïns i veïnes i associacions de la zona en les nou reunions de coordinació que hi ha hagut
El pressupost total ha arribat als 6.123.853,58 euros dels quals, el 60% corresponen al cost de l’obra civil de renovació i millora del sosteniment estructural dels túnels i el 40% al cost de les noves instal·lacions per a la modernització, augment de la seguretat i la renovació tecnològica.
Catalina Cladera ha afirmat que «és un dia important pel ponent de Mallorca, pels veïnats i comerciants de Peguera i Andratx, pels usuaris d’aquesta via perquè finalitzam una de les inversions més grosses i complicades d’aquesta legislatura.

Cal recordar que, després de trenta anys de vida dels túnels, i a causa del CO₂ dels vehicles, l’ambient marí i les filtracions d’aigua de la muntanya, havien aparegut a aquestes infraestructures fissures, eflorescències i presència d’elements del recobriment de formigó alterats i inestables que s’havien d’eliminar i sanejar, de manera prèvia a la seva posterior restitució. A més, el formigó projectat a alta pressió sobre la volta de gruix variable entre 5 i 15 centímetres, es trobava inestable fins al punt d’haver patit caigudes sobre la via els darrers mesos, abans del començament de les obres. Per això era imprescindible aquesta actuació integral, amb caràcter immediat, per criteris de seguretat.

El sistema constructiu pel túnel de son Vic ha consistit en un sosteniment previ de l’excavació mitjançant diferents tipologies, depenent de la qualitat del terreny, entre formigó projectat amb grapes metàl·liques, formigó projectat amb grapes metàl·liques amb bolons i cintres tipus TH21 o HEB160/1-1,5 m, amb un successiu revestiment de formigó en massa encofrat de 30 cm+10, de sobre excavació de formigó H200. Tot aixó, a la volta interior del túnel per assegurar la seva consolidació estructural.

Compromisos complerts

El conseller Sevillano ha volgut recordar també que les actuacions s’han planificat conjuntament amb el teixit empresarial i associatiu, veïns, veïnes i els ajuntaments d’Andratx i Calvià en les reunions de seguiment i coordinació, fins a un total de nou encontres, que s’han mantingut al llarg de tota l’obra. «Hem estat sensibles a les necessitats i molèsties que unes obres, per molt que siguin necessàries, han pogut causar a la ciutadania, i per això sempre hem mantingut una actitud proactiva i flexible per dur endavant els canvis necessaris, dins el marge que unes obres d’aquesta magnitud permeten, a fi de causar les menors molèsties possibles, en el marc d’aquestes reunions de coordinació i seguiment amb els veïns i associacions de la zona

Estem especialment contents i orgullosos de la feina feta que ens ha permès ser fidels amb el compromís del calendari amb el qual havien arribat amb la gent. Ens varen comprometre a tenir els túnels oberts al llarg del passat estiu, i ho varen fer; ens varen comprometre, després, a obrir els túnels durant les festes de Nadal, i ho varen fer; i aleshores, ens varen comprometre a obrir els túnels de manera definitiva a mitjan març, abans de l’arribada de la pròxima temporada d’estiu, i també ho hem aconseguit. Una cosa que no és usual pel que fa a l’obra pública». Sevillano ha subratllat que «hem tornat a demostrar que fer política amb la gent és possible».